We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA wil Maria, een Nederlandstalige arbeidster uit Brussel, in het federaal parlement

Op maandag 4 februari maakte PVDA-voorzitter Peter Mertens de Brusselse lijsttrekster voor de federale verkiezingen bekend: Maria Vindevoghel. Deze arbeidster en vakbondsvrouw werkte een groot deel van haar loopbaan als schoonmaakster op de luchthaven van Zaventem. “De arbeiders en arbeidsters hebben ook het recht om eindelijk een van hen in het parlement te zien”, meent ze.

maandag 4 februari 2019

PVDA wil Maria, een Nederlandstalige arbeidster uit Brussel, in het federaal parlement

“Ik ken Maria al lang”, zegt Peter Mertens. “Als vakbondsafgevaardigde. En als vurige woordvoerster van het verzet van de Sabéniens in 2001 tegen het faillissement. Ik ben heel tevreden dat ik haar mag voorstellen als Brusselse lijsttrekster voor het federaal parlement. Ze had al een megafoon vast op de luchthaven, we willen haar nu ook een megafoon geven in het federaal parlement.”

We willen minstens acht parlementsleden. En daar willen we Maria, als Nederlandstalige arbeidster uit Brussel, absoluut bij

"Vandaag hebben we in het federaal parlement twee verkozenen. We willen dat aantal op zijn minst verviervoudigen, naar minstens acht parlementsleden. En daar willen we Maria Vindevoghel, als Nederlandstalige arbeidster uit Brussel, absoluut bij. Wij hopen een fractie in het federaal parlement te hebben met verkozenen uit de drie gewesten van het land. Dat zou uniek zijn. En meer dan ooit nodig nu regionalisten en separatisten het land opnieuw verder willen splitsen”, zegt Peter Mertens.

De 61-jarige Maria Vindevoghel is bij het grote publiek geen onbekende. Ze was een van de woordvoersters van de werknemers tijdens het faillissement van Sabena in 2001. Als schoonmaakster in de vliegtuigen was ze toen vakbondsafgevaardigde (ACV). Dit engagement heeft ze nadien verdergezet.

Maria Vindevoghel: “Het is hoog tijd dat werknemers en werkneemsters eindelijk aanwezig zijn in het parlement”

Ze woont al meer dan 30 jaar in Molenbeek en zal de PVDA-lijst trekken in Brussel tijdens de federale verkiezingen in mei. De linkse partij is fier met een arbeidster op deze belangrijke plaats. “Het is hoog tijd dat werknemers en werkneemsters eindelijk aanwezig zijn in het parlement”, verklaarde ze tijdens de persconferentie.

“De werknemers en werkneemsters hebben het recht om eindelijk een van hen in het parlement te zien. Vandaag keuren de politici maatregelen goed om de loopbanen te verlengen zoals het onmogelijk maken tijdskrediet te nemen vóór de leeftijd van 60 jaar. Ze beseffen niet welke impact deze maatregelen op het leven van de mensen hebben. Een vliegtuig laden en lossen of het schoonmaken en dit voltijds gedurende een hele loopbaan is onmogelijk. De meeste van mijn collega’s vragen om tijdskrediet te mogen nemen op 55 jaar. Dit dreigt binnenkort onmogelijk te worden. We hebben werknemers in het parlement nodig die deze realiteit kennen. Ze moeten de spreekbuis zijn van al wie de gevolgen van dit soort maatregelen ondergaat. Ze moeten verhinderen dat de sociale afbraakpolitiek geruisloos verder gaat”, aldus Maria Vindevoghel.

“Als ik die ministers hoor zeggen ‘iedereen zit in hetzelfde schuitje’, word ik woedend”

Een ander thema dat haar nauw aan het hart ligt is de koopkracht. “Als ik die ministers hoor zeggen ‘iedereen zit in hetzelfde schuitje’, word ik woedend”, zegt ze. “Er is in België nog nooit zoveel rijkdom geproduceerd en we hebben iemand als Etienne Davignon, de baas van Brussels Airlines, horen zeggen dat voor hem 100 miljoen euro meer of minder niets uitmaakt. En nadien zeggen ze ons dat onze lonen met niet meer dan 0,8 % mogen stijgen! Dit is onaanvaardbaar en het verwondert me niet dat er zoveel acties op til zijn de komende weken. Denken we maar aan de gele hesjes of aan de staking van 13 februari. Onze lonen moeten meer marge hebben om te kunnen stijgen.”

“Trouwens, ik ben zeer trots om als vrouw lijsttrekster te zijn voor de PVDA”, gaat ze verder. “In mijn loopbaan heb ik in typisch vrouwelijke sectoren gewerkt en ik heb gezien hoe al de antisociale maatregelen van de regering vooral de vrouwen raakten. Ik heb echter ook meer en meer vrouwen zien opstaan. Denken we maar aan de #MeToo-beweging, aan de vele vrouwen die actief zijn bij de gele hesjes, aan de jonge meisjes die de klimaatbeweging trekken of aan de acties die zullen plaatsvinden op 8 maart tijdens de internationale dag voor vrouwenrechten. Dit kan alleen maar hoop geven!”

“Ik heb mijn hele leven gevochten voor en met de werknemers en ik wil hiermee verdergaan. De enige partij die dit doet is de PVDA”

De PVDA was een logische keuze voor Maria. “Mijn hele leven heb ik gevochten voor en met de werknemers en ik wil hiermee verdergaan. De enige partij die dit doet is de PVDA. Ik zal apetrots zijn in het parlement te zetelen aan de zijde van Peter Mertens, die we willen laten verkiezen in Antwerpen, en van Raoul Hedebouw, om zo de werknemers te verdedigen. Temeer omdat de PVDA een principe toepast dat ik fundamenteel vind: zich niet verrijken. Als ik verkozen word, verbind ik me ertoe om verder rond te komen met een werknemersloon.”

Video over de strijd bij Sabena (Bron: ACV)

Post by 146512738892533.

Maria over langer werken voor minder pensioen

 

Maria Vindevoghel: feministe, antiraciste en het gezicht van de strijd bij Sabena

Maria Vindevoghel (61) groeide op in een West-Vlaams landbouwersgezin. Als jonge twintiger trok ze naar Brussel en ondertussen woont ze al meer dan dertig jaar in Molenbeek.

Maria is bruggepensioneerd, heeft twee volwassen dochters, houdt van wandelen en is actief in burgerbeweging Hart boven Hard.

Ze verwierf nationale bekendheid door haar rol in de strijd tegen het frauduleuze faillissement van luchtvaartmaatschappij Sabena in 2001. Als schoonmaakster stelde ze zich mee burgerlijke partij. “Wij, de werknemers waren de grootste investeerders van Sabena. Wíj moesten steeds harder werken, steeds flexibeler zijn en steeds inleveren terwijl een deel van de directie zich verrijkte door te frauderen.”

Zo werd ze hét gezicht van de strijd van het Sabena-personeel. “Ik zag vanop de eerste rij hoe de politiek het bedrijf bewust kapot maakte. Elio Di Rupo was destijds minister van Overheidsbedrijven en is er mee verantwoordelijk voor dat Swissair Sabena kon leegzuigen.”

Na haar periode op de luchthaven ging ze aan de slag bij het ACV.

Vrouwenrechten zijn een bijzonder strijdpunt voor Maria Vindevoghel. “Ik ben niet geboren als feministe”, vertelt ze. “Maar als vakbondsafgevaardigde in de schoonmaaksector, zag ik in de praktijk dat de combinatie arbeid-gezin vooral een vrouwenprobleem is. Zij zijn het die er meestal voor moeten zorgen dat de problemen thuis opgelost geraken. Probeer maar eens een gezin met kinderen te organiseren als je je uurrooster maar veertien dagen op voorhand krijgt. Ik heb de nood aan feminisme dus vanuit de praktijk ervaren..”

“Het feit dat ik onderaan de ladder stond, heeft van mij ook een antiraciste gemaakt”, zegt Maria. “Als schoonmaker word je vaak vernederd en als minderwaardig behandeld. Dat is ook wat mensen met een migratieachtergrond ervaren. Ik word er emotioneel van als mensen gediscrimineerd worden of minderwaardig behandeld worden.”

Via haar vakbondswerk kwam ze in contact met de PVDA. “Ik zag dat de PVDA de standpunten verdedigde die ik ook belangrijk vind”, vertelt Maria over haar toenadering tot de PVDA. “Ik zie ook Raoul Hedebouw graag bezig. Hij zegt de dingen zoals de mensen ze denken. Als vakbondsafgevaardigde deed ik dat ook.”

En dat wil ze straks ook doen naast Peter Mertens in het federale parlement. “De politiek staat ver van de mensen. De werkende bevolking heeft het recht om in het parlement vertegenwoordigers te hebben die zeggen wat zij denken en wat zij belangrijk vinden. Dit is dan ook een logische voortzetting van mijn engagement binnen de vakbond.”