PVDA wil energiefactuur met drie concrete maatregelen verlagen
Een studie van de VREG toont aan dat Vlaamse gezinnen via hun energiefactuur elk jaar 1,7 miljard euro betalen voor kosten die niets met elektriciteit en gas te maken hebben. Het gaat hier vooral over de kosten voor hernieuwbare energie. PVDA-energiespecialist en Vlaams parlementslid Tom De Meester vraagt dat de groenestroomkosten uit de energiefactuur van de gezinnen gehaald worden en dat er een audit komt van de grote zonneparken. “Het is niet aan de gezinnen om op te draaien voor de zonnepanelen van Fernand Huts en co.”, stelt De Meester. De PVDA pleit ook voor de verlaging van de BTW op energie naar 6 procent.
Een studie van de VREG schept helderheid in de ondoorzichtige mist die rond de energiefactuur hangt. Gezinnen blijken gemiddeld 329 euro te betalen voor kosten die niets met de elektriciteit zelf te maken hebben. “Goed dat er eindelijk duidelijkheid is”, reageert Tom De Meester, energiespecialist en Vlaams parlementslid van de PVDA. “Nu is het tijd voor concrete maatregelen om de energiefactuur van de mensen te verlagen. Wij hebben drie voorstellen die onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden.”
In de eerste plaats stelt de PVDA voor om een grondige audit uit te voeren naar de oversubsidiëring van grote zonneparken. “Lage inkomens, alleenstaanden en gezinnen betalen zich al jaren blauw aan de woekersubsidies aan zonnepaneelkoningen als Fernand Huts en banken als ING”, zegt De Meester. “Laat ons het teveel aan subsidies afromen, zodat die waanzinnig hoge groenestroomfactuur naar beneden kan.”
“De volgende stap is om de groenestroomkosten in hun geheel uit de factuur van de gezinnen te halen”, gaat De Meester verder. “De netvergoedingen voor de Vlaamse gezinnen zijn 40% hoger dan in onze buurlanden. Dat is voor een groot deel het gevolg van de subsidies voor grote commerciële zonneparken. Tegelijk willen we de netvergoeding voor zonnepanelen van particulieren schrappen.”
De PVDA pleit tenslotte voor een verlaging van de BTW van 21% naar 6%. “De vorige regering besloot om van energie opnieuw een luxeproduct te maken en 21% BTW te heffen”, zegt De Meester. “De volgende federale regering moet de BTW terug naar 6% brengen en de kosten verhalen op Electrabel, dat elk jaar miljarden winst maakt terwijl de facturen voor de gezinnen exploderen.”
“Met deze drietrapsraket kunnen we kosten voor hernieuwbare energie binnen de perken houden en vooral de factuur voor de gezinnen gevoelig verlagen”, besluit De Meester. “De Belgische energieprijzen zijn bij de duurste van heel Europa. Daar moet dringend verandering in komen.”