PVDA vraagt verlenging tijdelijke werkloosheid corona en gelijkstelling vakantiedagen
Op 30 september loopt de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona af. Het einde van die steunmaatregel zou voor veel werknemers een schok zijn. Ze zijn al slachtoffer van de crisis, maar ze zouden ook nog eens de 70% uitkering en het dagsupplement verliezen. In het slechtste geval zouden ze bovendien hun job kunnen verliezen als de werkgever overgaat tot ontslag. De Nationale Arbeidsraad (NAR) adviseerde vrijdag om de maatregel te verlengen tot eind dit jaar en om de periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona gelijk te stellen voor de berekening van het vakantiegeld. De PVDA steunt dit advies.
Even terug naar maart 2020. Covid-19 raast door het land. Het land gaat in lockdown. Op het hoogtepunt van de epidemie in 2020 zaten 1,2 miljoen werknemers in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona. De uitkering werd verhoogd tot 70% van het begrensd gemiddeld loon en er kwam een supplement bovenop van € 5,63 per dag, ten laste van de RVA. In juli van dit jaar ging het nog om 150.000 werknemers. In sectoren als de busbouw en de luchtvaart wordt nog massaal gebruik gemaakt van de tijdelijke regeling. Als de regering de maatregel afbouwt, zal het volle gewicht van de crisis op de schouders van deze werknemers terecht te komen. Zonder ‘coronawerkloosheid’, vallen zij terug op een uitkering van 65% en in het slechtste geval verliezen zij hun job wegens herstructurering.
Minister van werk Dermagne antwoordde op een schriftelijke vraag van PVDA-volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders dat de afbouw van de coronasteun tijdens het najaar alsnog gepaard zou gaan met bedrijfssluitingen en herstructureringen en met een verlies van vaste arbeidsplaatsen. Pas vanaf het tweede kwartaal van 2022 zou de werkgelegenheidsgroei geleidelijk terug aansterken.
De PVDA vraagt dan ook de verlenging van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona. De PVDA herhaalt ook haar eis om jobs te vrijwaren. Zolang bedrijven nog gebruik maken van de soepele toepassing van coronawerkloosheid, kan er geen sprake zijn van collectief ontslag.
De linkse partij wil ook zekerheid over de gelijkstelling van de periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor de berekening van het vakantiegeld. “Die werknemers weten nu absoluut niet wat er gaat gebeuren met hun vakantiegeld. Als die periodes niet geassimileerd worden, dan worden zij volgend jaar nog eens gestraft bij de uitbetaling van hun vakantiegeld. Dat kan niet. Morgen komt minister Dermagne naar de commissie sociale zaken en wij willen daar van hem horen dat dit in orde komt,” zo reageert Gaby Colebunders.