PVDA vraagt garantie op continuïteit van zorg voor alle bewoners van Orpea
De commerciële uitbater van woonzorgcentra Orpea maakt bekend dat ze 3 van haar residenties in Vlaanderen en 7 in Brussel zal sluiten. De bewoners van die tien woonzorgcentra zullen dus moeten verhuizen. “Dat is zeer slecht nieuws voor de getroffen bewoners en het personeel, dat al op zijn tandvlees zit”, reageert Lise Vandecasteele, Vlaams volksvertegenwoordiger voor de PVDA. De PVDA roept de Vlaamse regering op om in te grijpen om de continuïteit van zorg en werk te garanderen en de commercialisering van de zorg een halt toe te roepen.
Voor de linkse oppositiepartij PVDA legt deze aankondiging het probleem van de commercialisering van de ouderenzorg bloot. “Kwaliteitsvolle zorg gaat ook om het bieden van continuïteit. De impact op de bewoners en het personeel is groot. Het betekent dat ouderen in hun laatste levensjaren gedwongen worden te verhuizen, naar een nieuwe omgeving met nieuwe gezichten”, reageert Lise Vandecasteele. “De grote aandeelhouders konden jaren cashen op de grote winst die Orpea maakte. Zodra het slecht gaat, staan zij buiten schot en betalen de ouderen en het personeel het gelag.”
De oprichter van Orpea is Jean-Claude Marian. Orpea maakte van hem een multimiljonair met een geraamd vermogen van 400 miljoen euro. De Fransman verhuisde naar België om fiscale redenen. Net voor de coronacrisis verkocht hij al zijn aandelen. “Marian is een duidelijke winnaar van de commerciële uitbating van ouderenzorg, maar dat gaat ten koste van de bewoners en het personeel die nu voor de zogenaamd slechte financiële situatie moeten opdraaien”, aldus Vandecasteele.
Vorig jaar legde PVDA de financiële geldstromen bloot tussen de woonzorgcentra in België naar het Franse moederbedrijf. (Lees het artikel)
De Vlaamse overheid legt geen enkele beperking op voor de groei van commerciële ouderenzorg. Hun aandeel steeg van 14% in het jaar 2000 tot 28% vandaag. “Orpea zegt op zoek te zijn naar een nieuwe ‘investeerder’. Het kan echt niet de bedoeling zijn dat er een overname komt door een andere commerciële speler. In het belang van de bewoners en het personeel vragen we de Vlaamse regering om in te grijpen en de woonzorgcentra die Orpea wil sluiten, over te nemen, zonder evenwel de schulden over te nemen”, stelt Vandecasteele.
Voor de PVDA mag de zorg voor onze ouderen geen product zijn dat we laten afhangen van de winstzucht van de markt. “De belangen van commerciële spelers als Orpea zijn fundamenteel tegengesteld aan de belangen van ouderen en personeel. Uiteindelijk moet Orpea in de eerste plaats verantwoording afleggen aan de aandeelhouders, die een mooi rendement op hun investering verwachten. Terwijl ouderen en personeel belang hebben bij continuïteit en kwaliteitsvolle zorg”, zegt Vandecasteele. “De problemen die Orpea vandaag veroorzaakt zouden een eye-opener moeten zijn: laat ons een moratorium aan de commerciële zorg stellen.”