PVDA verzet zich tegen subsidies voor vervuilende gascentrales
Aanstaande dinsdag wordt in de Kamercommissie Energie het subsidiemechanisme voor de bouw van nieuwe gascentrales besproken. Met dat voorstel wil de Vivaldi-regering de kernuitstap opvangen. “Dat de federale regering 3,6 miljard euro subsidies heeft voor vervuilende gascentrales is onbegrijpelijk” reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Thierry Warmoes. “Uit onderzoek van de federale energieregulator CREG blijkt nochtans dat we helemaal geen nood hebben aan deze gascentrales. We kunnen de kernuitstap perfect realiseren zonder.”
De bouw van nieuwe gascentrales maakt België nog decennialang afhankelijk van fossiele brandstoffen. De PVDA eist dat de federale regering haar plannen voor de bouw van deze gascentrales intrekt en het vrijgekomen budget inzet voor het versnellen van de energietransitie naar 100% hernieuwbare energie.
Federaal minister van Energie, Tinne Van Der Straeten (Groen), beweert dat de subsidies absoluut noodzakelijk zijn voor de bevoorradingszekerheid van elektriciteit. De CREG betwist dit, op basis van nieuwe cijfers. “Uit hun analyse blijkt zeer duidelijk dat de bouw van nieuwe gascentrales niet noodzakelijk is” zegt Thierry Warmoes. Warmoes is lid van de Kamercommissie Energie namens de PVDA en bestudeerde de cijfers grondig.
“Het risico op problemen met de energiebevoorrading wordt sterk overschat omdat men in de cijfers rekening houdt met de bijzonder strenge winters van ‘84 en ‘86. Met de klimaatopwarming daalt de kans op zulke extreme winters significant. Netbeheerder Elia weigerde tot nu toe om in haar berekeningen rekening te houden met de impact van klimaatverandering. Nochtans is dat met de nieuwe Europese methodologie sinds oktober 2020 verplicht”, klaagt Thierry Warmoes aan.
Minister Van Der Straeten antwoordt ontwijkend op de kritiek. Ze stelt dat netbeheerder Elia in toekomstige studies wel rekening zal houden met klimaatverandering, maar dat dit niet meer mogelijk is voor de eerste ronde subsidies die toegekend worden in oktober van dit jaar. Nieuwe gascentrales kunnen daarbij tot 15 jaar subsidies krijgen. “De eerste ronde is nochtans cruciaal. Die zal bepalen hoeveel nieuwe gascentrales er gebouwd zullen worden. Als volgend jaar dan blijkt dat we die nieuwe gascentrales toch niet nodig hebben, is er geen weg meer terug” reageert Thierry Warmoes. De PVDA vraagt de minister terug te komen op haar beslissing.
“Dat de energielobby toch volhoudt dat we nieuwe gascentrales nodig hebben, heeft alles te maken met de honderden miljoenen euro jaarlijkse subsidies waar ze op azen. Dat de minister hier in meegaat en weigert rekening te houden met de meest recente wetenschappelijke inzichten is onbegrijpelijk”, stelt de PVDA-volksvertegenwoordiger. “Het subsidiëren van vervuilende nieuwe gascentrales brengt de klimaatdoelstellingen in gevaar, aangezien we daardoor nog jarenlang afhankelijk zullen zijn van fossiele brandstoffen”. Het duurt minstens 25 jaar om de gascentrales af te schrijven. Dus ze zullen nog minstens tot 2050 draaien.
In plaats van miljarden euro subsidies te geven aan grote privébedrijven zou de federale regering beter de energietransitie versnellen, nu blijkt dat de energiebevoorrading met de kernuitstap gegarandeerd blijft. De PVDA stelt voor om met de vrijgekomen middelen een openbare klimaatbank op te richten. Met die bank kan de overheid investeren in energiebesparing, opslag en hernieuwbare energie en zo de broodnodige energietransitie versnellen.
De CRM-wet die de subsidies voorziet, wordt aanstaande dinsdag 23 februari om 9 uur besproken en ter stemming voorgelegd in de commissie Energie van de Kamer.