PVDA: vaccin nog duurder dan wat lek van De Bleeker deed uitschijnen
De door staatssecretaris De Bleeker gelekte begrotingstabellen deden veel vragen rijzen over de vaccinprijzen, maar ook over de prijsverschillen tussen de vaccins van bijvoorbeeld Astrazeneca en Pfizer. Maar de tabellen blijken maar een deel van verhaal. België betaalt eigenlijk veel meer voor de vaccins dan de gelekte begrotingstabellen doen uitschijnen. Dat tonen interne documenten van de Europese Commissie. De PVDA vreest een hold-up op de gezondheidsbegroting en vraagt volledige transparantie.
De begrotingstabellen die staatssecretaris Eva De Bleeker vorige week per ongeluk op Twitter zette, onderschatten de werkelijke prijs die België betaalt voor het vaccin. “De begrootte leveringsprijs ligt onder de totale aankoopprijs. De tabellen begroten het vaccin van Pfizer op 24 euro voor twee dosissen, maar interne documenten van de Europese Commissie spreken over een aankoopprijs van 31 euro voor twee dosissen”, stelt Marc Botenga, Europees Parlementslid voor de PVDA, op basis van documenten die persbureau Reuters kon inkijken. België droeg eerder al bij aan het Europese Instrument voor Noodhulp dat de vooraankoop van bepaalde vaccins financierde.
De begrotingstabellen geven dus maar een deeltje van de totale aankoopprijs weer. De totale kost van de vaccins ligt nog hoger als ook publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling worden meegerekend. Volgens Botenga betalen lidstaten eigenlijk grofweg de vraagprijs, hoewel belastinggeld al instond voor onderzoek en ontwikkelingskosten van het vaccin: “De belastingbetaler betaalt ondertussen al drie keer voor het vaccin: éénmaal voor onderzoek en ontwikkeling, éénmaal voor de aankoop. En straks nemen we ook nog een deel van de financiële verantwoordelijkheid voor verborgen gebreken.”
De linkse partij eist totale transparantie: “Dat is een kwestie van democratie. We betalen die vaccins met belastingsgeld, dan kan het toch niet dat enkele multinationals en regeringsleden die prijzen verborgen houden?” Met die geheimhoudingsplicht dient de Europese Commissie enkel de belangen van de farmaceutische industrie: “Het ene vaccin kost acht keer meer dan het andere. Die grote prijsverschillen hebben vooral te maken met de winstmarges van de betrokken bedrijven. De CEO van Pfizer maakte dat duidelijk. Het is toch ongelooflijk dat we vandaag in volle pandemie, de winsten voor de aandeelhouders van de farmaceutische sector gaan subsidiëren?”
De PVDA sprak daarom eerder haar steun uit voor een Europees Burgerinitiatief dat het coronavaccin in het openbaar domein wil brengen. Volgens de partij gebeurde dat eerder ook al met het poliovaccin, wat bijdroeg tot een snelle en brede beschikbaarheid van het vaccin.