PVDA tegen nieuwe verhoging van het defensiebudget: oorlog is geen essentiële sector
De regering wil vrijdag beslissen over de verhoging van het defensiebudget van 1,3% naar 1,54% van het bruto binnenlands product (bbp) tegen 2030. De PVDA verzet zich tegen deze nieuwe verhoging.
“De voorbije twee jaar, in volle Covid-periode, steeg het budget al met meer dan 1 miljard euro”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Nabil Boukili. “De regering klopt zichzelf nu op de borst dat ze alles samen nog 10 miljard méér in defensie gaat investeren dan de vorige regering. Geld dat elders bespaard zal worden, en alvast niet naar sociaal beleid kan gaan. Deze regering maakt de foute keuze, die voor oorlog.”
PVDA wijst erop dat de vorige regering al 34 peperdure F-35-gevechtsvliegtuigen aankocht. Die zijn nog niet eens geleverd en zullen nog jarenlang moeten afbetaald worden. De aankoop zal de Belgische belastingbetaler over de hele rit 15 miljard euro kosten. Nu moet diezelfde belastingbetaler nog eens 10 miljard extra ophoesten, terwijl er in andere sectoren massaal bespaard wordt.
De verhoging van de fondsen komt er na de oproep van de Navo om de militaire budgetten fors op te trekken, tot 2%. PVDA pleit voor een groot parlementair en publiek debat over de militaire uitgaven. De partij kan zich vinden in het optrekken van de lonen van het militair personeel, maar verzet zich tegen het verlanglijstje van PS-minister van Defensie Dedonder over investeringen in luchtafweer, helikopters, etc. De PVDA ontwaart een nieuwe Koude Oorlogmentaliteit, waarbij alle westerse landen in staat van paraatheid moeten worden gebracht tegen Rusland en China. De PVDA wil een halt toeroepen aan dat militaire opbod. Volgens de partij staat die niet in verhouding met de reële dreigingen en militaire noden. “Het militair budget van Rusland is slechts iets meer dan 6% van het budget van alle Navo-landen samen”, aldus Nabil Boukili.
De linkse partij wil een kritische analyse van de militaire interventies die ons land de voorbije decennia uitvoerde in het buitenland, en een berekening op de betrokken landen op vlak van stabiliteit, migratie, enzovoort. “In Afghanistan alleen heeft België minstens 500 miljoen euro gepompt. Die oorlog heeft het Midden-Oosten volledig ontwricht. Het bilan is vandaag duidelijk. Waarom blijven we dan vasthouden aan nog meer bewapening en militair interveniëren? Oorlog is geen essentiële sector. Laten we investeren in sociale noden, in de strijd tegen de klimaatcrisis en niet in oorlog”, besluit Nabil Boukili.