PVDA positief over burgerpanel G-1000 rond partijfinanciering, “maar halvering moet nu al beslist worden”
“We zullen ons constructief opstellen en in discussie gaan met de burgers.” Zo reageert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw op het initiatief van de G1000 om 60 gewone burgers te laten debatteren over de partijfinanciering. “Wij merken alvast op straat dat het geduld van de mensen op is. Jaarlijks cashen de politieke partijen meer dan 75 miljoen euro aan belastinggeld. Dat is toch ongelooflijk? Wij willen dat bedrag halveren. En wat doen de traditionele partijen? Ze blokkeren ons voorstel.”
Hedebouw verwijst specifiek naar de werkzaamheden binnen de Kamercommissie Grondwet waar de partijfinanciering behandeld wordt: “De voorbije twee weken hebben we daar aangedrongen om het eindelijk over concrete maatregelen te hebben. Maar daar hebben de Vivaldi-partijen geen oor naar. Gisteren beslisten ze daarom om een nieuw rondje hoorzittingen te organiseren. En dit nadat er net een grondig rapport werd afgewerkt door vier experts. Resultaat? Nog maar eens weken of maanden gepalaver. Ondertussen blijft de bevolking op haar honger zitten. Hopelijk kan het burgerpanel mee de druk opvoeren.”
“Het meest urgent zijn de enorme bedragen die de partijen elk jaar opstrijken”, merkt Hedebouw op. “Met de PVDA zeggen wij al jaren: halveer alle dotaties en andere soorten subsidies voor de partijen op alle niveaus. Het enige voorstel dat ik soms hoor bij de meerderheid is wat gerommel in de marge over waar partijen hun geld aan zouden mogen uitgeven. Maar dat is natuurlijk geen oplossing voor de huidige graaipolitiek. Een ingrijpende vermindering kan snel gestemd worden in de Kamer.”
De voorzitter van de linkse partij weet waarom de andere partijen blijven dwarsliggen. “Ze zijn natuurlijk voor het overgrote deel afhankelijk van overheidsgeld. Wij staan voor een ander model. Als een echte democratische partij steunen wij op onze leden en sympathisanten. Wij steunen slechts voor ongeveer de helft op overheidsgeld, bij de andere partijen is dit gemiddeld bijna 85%. Daar zijn we trots op.”
“Ook de lonen van de ministers en parlementsleden moeten gehalveerd worden”, voegt Hedebouw nog toe. “De politieke elite leeft echt in een bubbel. Het is door die financiële zelfbediening dat de kloof met de burger zo groot is geworden. Men voert geen beleid dat in het belang is van de bevolking. Over belang gesproken, het is trouwens typisch dat het Vlaams Belang niet instemt met een halvering van hun loon. Zogezegd de partij van het gewone volk, maar dus eigenlijk de partij van de dikbetaalde politici.”