PVDA: "Laat contact tracers lokaal met huisartsen samenwerken"
De PVDA roept op om de contact tracers die op dit moment in callcentra werken, lokaal te laten samenwerken met huisartsen. “Het contactonderzoek gebeurt vandaag op een bureaucratische manier vanuit Brussel”, zegt Lise Vandecasteele, huisarts en Vlaams parlementslid voor de PVDA. “Laat ons die tracers lokaal inzetten. We zien in onze praktijken van Geneeskunde voor het Volk dat dat een wereld van verschil maakt. Door lokaal te werken is er meer vertrouwen, worden meer contacten doorgegeven en kunnen we actief clusters van besmettingen opsporen.”
Vijfentwintig procent van de covid-testen op de huisartsenpraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Hoboken waren de laatste week positief. Lise Vandecasteele, huisarts in de groepspraktijk en Vlaams volksvertegenwoordigster voor de PVDA getuigt : "Op 8 juli 2020 waren er bij ons 2 nieuwe positieve covid-testen. De laatste keer dat dat nog gebeurde was op 5 juni. De situatie is verontrustend. Doordat we meteen zelf met contact-tracing begonnen zijn, en dat in tegenstelling tot de overheid, hebben we ondertussen heel wat expertise. We hebben vandaag zelf 14 mensen die positief testen, kunnen opsporen en hun onderlinge verbanden kunnen blootleggen. Snel testen en opsporen is cruciaal om het virus in te dammen".
Verschillende experten uiten veel kritiek op de manier waarom de regering het opsporen van de ziekte aanpakt. “Het werkt niet”, zei professor Pierre Van Damme vandaag nog in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. Lise Vandecasteele: "Dat komt doordat de tracing gebeurt vanuit Brussel, zonder vertrouwensband en zonder contact met de eerste lijn. Veertig procent van de mensen die besmet zijn, worden niet bereikt en er worden veel te weinig contacten doorgegeven. Daardoor kan het virus niet worden ingedamd. De tweede golf is volgens verschillende experten al begonnen, maar we staan nog steeds zonder wapens. De regering draagt daarvoor een zware verantwoordelijkheid met hun foute top-down aanpak".
"Wij moeten er alles aan doen om een tweede golf tegen te houden. Want zo'n golf wil zeggen een verstrenging van de maatregelen en mogelijks een nieuwe lockdown", stelt de PVDA volksvertegenwoordigster. "Hopelijk komt het niet zo ver. Maar dan moet de contact-tracing van de overheid volledig anders worden aangepakt. De Vlaamse regering koos voor een miljoenencontract met commerciële callcentra. Die hebben geen vertrouwensband met de patiënten en kunnen besmette mensen niet ondersteunen bij medische vragen en sociale gevolgen van een quarantaine. Wij pleiten daarom voor een totaal ander model. Laat ons de tracers lokaal inzetten, in samenwerking met de huisartsen en voorzie het nodige budget om de contact-tracing in de eerste lijn te organiseren. Door lokaal te werken, is er meer vertrouwen, worden er meer contacten doorgegeven en kunnen we clusters van besmettingen beter opsporen."
Al op 25 april riep de PVDA op om in de exit-strategie sterk in te zetten op de TOI-aanpak: testen, opsporen en isoleren. Die aanpak was essentieel om de lockdown maatregelen te versoepelen. Het is ongehoord dat de contact-tracing nog altijd zo slecht georganiseerd is.