PVDA geschokt over rapport woonzorgcentra: “Loodzware verantwoordelijkheid minister Beke”
Lise Vandecasteele (PVDA) reageert geschokt op het rapport van de Vlaamse ombudsdienst over de coronacrisis in de woonzorgcentra. “Dit lijkt wel een getuigenverslag van een ziekenboeg uit de Eerste Wereldoorlog. Het zorgpersoneel kwam onvoorbereid, onderbemand en onbeschermd in oorlogsgebied terecht en moest zich dubbel plooien met gevaar voor de eigen gezondheid. De verantwoordelijkheid van minister Beke voor dit menselijk lijden is loodzwaar.”
“Wat opvalt zijn de schrijnende verhalen over acute onderbezetting”, zegt Vlaams volksvertegenwoordigster Lise Vandecasteele. “Die heeft een erg zware tol geëist. Het personeel getuigt verder over tekorten aan beschermingsmateriaal en richtlijnen die niet vanuit wetenschappelijk inzicht vertrekken maar vanuit schaarste. ‘Ons personeel heeft het gevoel dat ze met het pistool tegen de slaap werken’, getuigt een directeur. Het personeel in de zorg voelt zich machteloos en kampt met schuldgevoelens. Dat is nog het meest schrijnend, want het is de politieke verantwoordelijkheid in deze ramp die enorm is.”
“Een greep uit de getuigenissen van bewoners, familie en personeel maakt eens te meer duidelijk welke gevolgen de structurele onderfinanciering en het zwakke beleid tijdens de crisis hebben gehad in de woonzorgcentra”, zegt Vandecasteele. “Mensen werden al in hun lijkzak gelegd voor ze overleden waren, zodat die snel dicht geritst kon worden. Zo hoog was de druk op het personeel dus.”
Het personeel kon zich ook niet beschermen tijdens de crisis. Een medewerker van de technische dienst getuigt: “Het was chaos, we werkten met dezelfde kleren bij besmette en niet-besmette mensen. Wij werkten gewoon met onze eigen kleren van thuis. Ik ben daar ook gewoon niet voor opgeleid.”
En als ze dan toch beschermingsmateriaal konden vinden, mocht het zorgpersoneel het niet eens gebruiken: “Sommige collega’s begonnen op eigen initiatief mondmaskers te dragen, maar ze werden hierover aangesproken. Het mocht niet. Later moest het dan ineens.”
“Tijdens de crisis hebben we gewaarschuwd voor de impact van richtlijnen die op schaarste gebaseerd waren”, zegt Lise Vandecasteele. “Dat werd toen allemaal weggewuifd. Vandaag zien we de verwoestende impact daarvan. Besmettingen die vermeden hadden kunnen worden, een enorme onzekerheid voor het zorgpersoneel en vooral: een knagend schuldgevoel waar veel zorgverleners mee blijven zitten. Ook over het gebrek aan opleiding werd al tijdens de crisis gewaarschuwd, maar minister Beke weigerde om opleidingen te organiseren. Nu moeten we lezen dat het voor sommige medewerkers van het zorgpersoneel van de stage of opleiding geleden was dat ze in de praktijk met preventieve besmettingsmaatregelen waren omgegaan.”
Volgens de PVDA draagt minister van Welzijn Wouter Beke een “loodzware” verantwoordelijkheid. “‘Wij stonden sámen in de frontlinie’, zei minister Beke vorige week nog in het parlement”, merkt Vandecasteele op. ”Alleen deed hij dat voor 10.000 euro per maand van achter zijn computerscherm, terwijl de mensen in de zorg met gevaar voor eigen leven zonder wapens naar het front werden gestuurd. Minister Beke is mee verantwoordelijk voor de acute onderbezetting in de woonzorgcentra na jaren van onderinvesteringen. In talloze verslagen en reportages werd afgelopen jaren al duidelijk hoe de situatie in de woonzorgcentra daardoor uit de hand liep. Dit was een man made disaster, waiting to happen. Het wordt tijd dat Wouter Beke zijn conclusies trekt. Dit is niet houdbaar.”
Lise Vandecasteele wil dat er nu snel gehandeld wordt. “Wij laten ons niet paaien met de zoveelste goedkope beloftes na jaren van wanbeleid. De politieke verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering is verpletterend. Er moet nú een herfinanciering van de sector komen”, zegt de PVDA-volksvertegenwoordigster. “Er komt een tweede golf aan en een op de vijf zorgverleners overweegt om er mee te stoppen. We kunnen niet langer wachten om meer personeel in te zetten in de zorg.”