We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA countert leugens Vlaams Belang: “Wij steunen op onze leden, Vlaams Belang is een graaipartij”

“Wij zijn fier om op onze leden te kunnen steunen” zegt PVDA-woordvoerder Tom De Meester. De insinuatie van het Vlaams Belang dat dit onwettelijk ‘gesjoemel’ zou zijn maakt weinig indruk. “Fake news. Het Vlaams Belang valt de PVDA aan, die op een eerlijke manier aan politiek doet, maar zélf doet extreem-rechts gewoon mee met de graaicultuur. Parlementsleden van het Vlaams Belang streken de voorbije jaren 7 miljoen euro op aan uittredingsvergoedingen.”

donderdag 16 januari 2020

PVDA countert leugens Vlaams Belang: “Wij steunen op onze leden, Vlaams Belang is een graaipartij”

“Er is niets mis met onze ledenbijdragen”, zegt parlementslid en PVDA-woordvoerder Tom De Meester in een reactie op het nieuws dat de PVDA 1,5 miljoen euro ophaalt via de jaarlijkse lidgelden. “Wij steunen op eigen krachten. Dat maakt ons onafhankelijker van overheidssteun. De andere partijen zouden daar beter een voorbeeld aan nemen, in plaats van louter aan de subsidiekraan te hangen. De klassieke partijen zijn de grootste subsidieslurpers. Het Vlaams Belang strijkt jaarlijks 7,8 miljoen euro belastingsgeld op, de N-Va zelfs 10,5 miljoen euro. Dát is het probleem, niet de ledenbijdragen van de PVDA.”

Dat het Vlaams Belang een onderzoek eist door de parlementaire controlecommissie, om na te gaan of het lidgeld van de PVDA geen “gesjoemel” zou zijn in de vorm van “verkapte giften”, maakt weinig indruk op de linkse partij. “Een schoolvoorbeeld van fake news”, zegt De Meester, “Er is een onderscheid tussen giften en lidgelden. De wet beperkt financiële giften voor partijen tot 500 euro per persoon per jaar, om te vermijden dat bedrijven, zoals vroeger, politieke invloed bij partijen kopen. Maar mandatarissen en leden mogen natuurlijk nog altijd wel zélf een ledenbijdrage betalen aan hun eigen partij. Dat is de logica zelf.”

Door de PVDA te viseren toont het Vlaams Belang haar ware aard, vervolgt De Meester. Géén partij van de kleine man, maar een partij van het establishment. “Het Vlaams Belang valt de énige partij aan die via de lidgelden van bijna 20.000 leden op eigen krachten steunt, in plaats van louter aan het overheidsinfuus te hangen. Als het over partijfinanciering gaat, graait het Vlaams Belang net als de andere klassieke partijen graag in de kassa. De voorbije vijf jaar streken 26 afscheidnemende parlementsleden van het Vlaams Belang 7 miljoen euro aan uittredingsvergoedingen op.”

Blijkbaar doet het pijn, aldus De Meester, dat er in ons land een partij bestaat die in de praktijk toont dat een andere politiek mogelijk is. “Onze mandatarissen leven bewust aan doorsnee werknemersloon, en verdienen geen 5.000 euro netto zoals Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Wij financieren onze campagnes met heel veel kleine giften, net zoals Bernie Sanders. Wij zijn de kampioenen van de politieke crowdfunding. En wij zijn fier om te kunnen steunen op de financiële bijdrage van onze duizenden leden. In plaats van dat aan te vallen, zouden andere partijen daar beter een voorbeeld aan nemen, in plaats van laveloos aan het geldinfuus te hangen en miljoenen euro’s op te potten.”

Het Vlaams Belang is snel verveld tot een traditionele partij als alle anderen, constateert De Meester. “Het Vlaams Belang stemde tegen het wetsvoorstel van de PVDA om de parlementaire uittredingsvergoedingen af te schaffen. Zij stemden tegen het voorstel om de ministerlonen te halveren, ze stemden tegen ons voorstel om de partijdotaties in het Vlaams Parlement te verminderen met 60%. De nieuwe baseline van Vlaams Belang: ‘eigen zakkenvullers eerst’.”

Overigens is de boekhouding van de PVDA tot in de puntjes in orde, besluit De Meester. “De financies van de PVDA worden sinds 2014 elk jaar gecontroleerd door een onafhankelijke bedrijfsrevisor en door de bevoegde Kamer-commissie. Er is geen enkel probleem met onze lidgelden. Dit is een broodje-aap-verhaal, zoals we dat van extreem-rechts gewoon zijn.”

Meer info over het financieel systeem van de PVDA: