PVDA: “Contactopsporing moet totaal anders om uitbraak tweede golf te vermijden”
De PVDA nam zonet kennis van de conclusies van het overlegcomité. “Het comité kondigt geen enkele concrete maatregel aan. De aanpak van de contactopsporing blijft ongewijzigd”, stelt Sofie Merckx, federaal parlementslid en huisarts, verontwaardigd vast. “We kunnen de uitbraak van de tweede golf nog vermijden als er kordaat wordt ingegrepen. Dat kan als we het contactonderzoek lokaal inbedden, in samenwerking met de huisartsen. Bij Geneeskunde voor het Volk passen we dat met succes toe”. De linkse partij roept ook op een federale coronacommissaris te benoemen. Merckx : “Er moet zeer dringend eenheid van commando komen. Waarom stelt de federale regering geen expert aan, die boven het politieke gewoel staat en die voor een snelle en kordate aanpak instaat”.
Experten en huisartsen trekken aan de alarmbel. De brandhaarden zijn niet onder controle en de opsporing van contacten is ondermaats. “Terwijl de epidemie heropflakkert, vertrekken onze ministers op vakantie en blijven daadkrachtige politieke beslissingen uit”, stelt de PVDA-volksvertegenwoordigster vast.
“Er wordt gezegd dat het aantal hospitalisaties en doden stabiel blijft. We sporen nu effectief de ziekte sneller op, maar het virus circuleert in jongere groepen. Die belanden minder snel in het ziekenhuis maar hebben gemiddeld meer contacten. Het komt er nu op aan om weinig ernstige en asymptomatische infecties op te sporen. Enkel zo kan een tweede toestroom naar de ziekenhuizen worden vermeden”, stelt Merckx. En op dat vlak maakt de regering haar huiswerk niet en wijst enkel met een verwijtende vinger naar de bevolking.
“De regering vraagt aan de mensen goed mee te werken met de contact-tracers, maar weigert het roer om te gooien. Hoe het probleem oplossen dat de tracers een te laag aantal positieve mensen kunnen bereiken? Met Geneeskunde voor het Volk bouwen we aan een alternatief model. Via opgeleide vrijwilligers die nauw samenwerken met de huisartsen slaagden we er bijvoorbeeld in om vanuit 2 gevallen in Antwerpen 12 andere positieve gevallen in een mum van tijd op te sporen en de contacten in quarantaine te zetten” legt dokter Merckx uit.
De PVDA pleit daarom voor een totaal ander model. Laat ons de tracers lokaal inzetten, in samenwerking met de huisartsen en voorzie het nodige budget om de contact opsporing in de eerste lijn te organiseren. Door lokaal te werken, is er meer vertrouwen, worden er meer contacten doorgegeven en kunnen we clusters van besmettingen beter opsporen.
“De PVDA vraagt de aanstelling van een federale coronacommissaris. Een expert die boven het politieke gewoel staat en voor een snelle reactie zorgt. Het is hoog tijd dat de regering stopt met achter de feiten aan te hollen. We moeten een tweede lockdown absoluut voorkomen”, besluit Merckx.
Al op 25 april riep de PVDA op om in de exit-strategie sterk in te zetten op de TOI-aanpak: testen, opsporen en isoleren. Die aanpak was essentieel om de lockdown maatregelen te versoepelen. Het is ongehoord dat de contact-tracing nog altijd zo slecht georganiseerd is.