PVDA aanwezig in Londen voor grote actiedag van ‘Enough is enough’
Vandaag staken 100.000 transport-, post- en havenarbeiders in het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd vinden meer dan 50 betogingen plaats onder de vlag van de campagne “Enough is enough”. Maria Vindevoghel, PVDA-volksvertegenwoordiger in de Kamer is ter plekke voor een solidariteitsbezoek. Ze bezoekt de piketten en stapt mee in de grote betoging die start aan King’s Cross Station.
Vanmorgen had Maria in het station van Londen Euston een ontmoeting met spoorwegarbeiders en met de leider van spoorvakbond RMT, Mick Lynch (zie foto). Ze bezoekt ook enkele piketten van de post en van de schoonmaaksector en in de namiddag gaat ze naar King’s Cross Station voor de grote betoging die daar start.
Op 1 oktober zullen in het Verenigd Koninkrijk de energieprijzen weer stijgen. Maar net als elders in Europa komt de werkende klasse nu al niet meer rond. Daarom zijn er vandaag tal van grote acties.
“The working class is back. We zijn hier en we gaan niet meer weg. We gaan dit land veranderen. We gaan onze samenleving veranderen. Iedereen, kom op 1 oktober op straat. We gaan winnen, voor ons volk en onze klasse”, zei Mick Lynch.
De strijd begon in juni 2022 toen de RMT, de spoorwegvakbond, drie dagen lang staakte. Er staakten wel 50.000 werknemers. De grootste staking sinds 1989 en het begin van een serieuze strijd met de regering. Sindsdien hebben heel wat sectoren zich bij de spoorwegarbeiders aangesloten: postbodes, havenarbeiders, vuilnismannen, gezondheidswerkers en leerkrachten.
"We zien hoe de Engelse werkende klasse opstaat. Meer dan 700.000 mensen hebben de oproep "Enough is Enough" ondertekend. Er zijn vijf eisen aan verbonden: verhoging van het minimumloon, stop de onbetaalbare energierekeningen, stop de voedselarmoede, gegarandeerde toegang tot huisvesting en belasting op grote fortuinen. Dit is een sociale beweging die al meer dan dertig jaar niet meer is voorgekomen", zegt Maria Vindevoghel, federaal PVDA-volksvertegenwoordiger.
"Of het nu in Londen, Brussel, Charleroi of Antwerpen is, de mensen hebben dezelfde problemen: hun lonen zijn niet meer voldoende om hun energierekeningen te betalen, terwijl de aandeelhouders van de energiemultinationals worden beloond met miljarden euro's. In België accumuleert Engie-Electrabel overwinsten, terwijl de bakkerijen moeten sluiten. De crisis kent geen grenzen: in alle landen lijdt de werkende klasse en worden de superrijken rijker. Ook in België zien we het verzet toenemen. Er is een algemene staking aangekondigd voor 9 november en een staking bij het spoor op 5 oktober. Met de PVDA roepen we ook op tot vrijdag colèredagen. Het is van essentieel belang dat wij de internationale solidariteit ontwikkelen", legt Maria Vindevoghel uit.