“Prestatiegeneeskunde is achterhaald, geef artsen een goed vast loon”
De prestatiegeneeskunde is achterhaald, stelt Sofie Merckx, PVDA-fractieleidster in de Kamer en zelf huisarts. “Het is hoog tijd voor een vernieuwd financieringsmodel in de ziekenhuizen waarbij de artsen een goed vast loon krijgen en de ziekenhuizen structureel worden gefinancierd.”
De voorbije dagen loopt de discussie over de facturen bij de ziekenhuisartsen opnieuw hoog op. Maar de discussie over betaalbaarheid voor de patiënt en de inkomsten van artsen en ziekenhuizen, is ingewikkelder dan conventionering alleen. Zo mogen ook geconventioneerde artsen ereloonsupplementen aanrekenen als je gehospitaliseerd bent in een eenpersoonskamer.
“Het grote probleem van zowel de financiering van de artsen als van de ziekenhuizen is dat ze gebaseerd is op volume”, stelt Sofie Merckx. “Slechts 40% van het budget van de ziekenhuizen komt van de overheid, de rest komt van de prestaties van de artsen. Hoe meer scans, hoe meer inkomsten voor de artsen en dus ook voor de ziekenhuizen.”
Minister Vandenbroucke wil patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming sparen van de ereloonsupplementen en de hoogte van de supplementen beperken. Dat is positief, maar volgens Sofie Merckx gaat de minister niet naar de kern van het probleem: “Het hele kader waarbinnen ook minister Vandenbroucke redeneert, is passé. Als we geen komaf maken met de prestatiegeneeskunde, dan blijven we dweilen met de kraan open. De tijd is gekomen om te innoveren.”
De PVDA wil het over een andere boeg gooien. “Laat artsen arts zijn. Geef hen een goed vast loon dat verschilt in functie van specialisatie en werkdruk. Maar ontkoppel het van de prestaties. Zo maken we tijd voor wat er echt toe doet: mensen gezond te houden. Dat is ook wat de artsen motiveert. We weten dat het kan, want dat gebeurt al zo in onze universitaire ziekenhuizen.”
Om dit mogelijk te maken moet volgens de PVDA ook de financiering van de ziekenhuizen worden vernieuwd. “De ziekenhuizen moeten kunnen rekenen op een vaste financiering, gebaseerd op de bevolkingsaantallen rond de ziekenhuizen. Zo hoeven de ziekenhuizen niet te teren op de inkomsten van de artsen.”