PFOS-vervuiling: PVDA eist dat FAVV meetresultaten vrijgeeft
Het voedselagentschap FAVV stelt de bevolking gerust over PFOS-vervuiling maar doet dit volgens de PVDA op basis van achterhaalde en veel te lakse normen. De PVDA vraagt volledige transparantie.
“Wij eisen dat de minister van Voedselveiligheid de meetgegevens van het FAVV vrijgeeft. Zo kunnen we ze zelf naast de meest recente normen leggen die ondertussen 238 keer strenger zijn geworden”, reageert PVDA-volksvertegenwoordigster Greet Daems, die vanochtend het nieuws over de achterhaalde normen aan het licht bracht.
“Daarnaast moet het FAVV verplicht worden om de meest recente normen toe te passen.”
Het FAVV baseert zich in zijn “geruststellend” advies op normen die dateren van 2008, maar sinds vorig jaar schrijft het Europees voedselagentschap op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten veel strengere richtwaarden voor.
“Dat minister van Landbouw David Clarinval en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zich nu proberen te verstoppen achter het ontbreken van verplichte Europese normen is onbegrijpelijk. Ook in het verleden stelde het FAVV al zelf een eigen advies op, waarom nu niet?”, vraagt Greet Daems zich af.
De PVDA vraagt dan ook dat het FAVV de nieuwe normen vanaf nu toepast. Greet Daems zal minister Clarinval (MR) hierover volgende week ondervragen in de Kamercommissie die hierover samengeroepen wordt.
Maar ook de gehanteerde norm in het FAVV advies uit 2017 roept vragen op. Het Amerikaanse milieuagentschap EPA publiceerde in 2016 immers al veel strengere PFOS-normen, die momenteel gehanteerd worden in het Vlaamse bodembeleid. “Waarom baseerde het FAVV zich in 2017 al niet op de meest recente wetenschappelijke inzichten?”, werpt Greet Daems op. “We willen dat dit tot op het bot uitgezocht wordt.”
Er is sprake dat boeren zelf zullen moeten opdraaien voor kosten van bijkomende analyses. Daar kan voor de PVDA geen sprake van zijn. “De getroffen landbouwers mogen hier niet het slachtoffer van worden. We eisen dat er een compensatiefonds wordt opgezet om alle verlies te compenseren”, aldus de PVDA-volksvertegenwoordiger.
In een straal van vijf kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht bevinden zich 264 tuinbouw- en landbouwbedrijven. “De volksgezondheid móet beschermd worden én de getroffen boeren moeten volledig gecompenseerd worden”, besluit Greet Daems.
Lees ons volledige dossier “Voedselveiligheid en de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht”