Oekraïne: Nee tegen de oorlog
Oorlog is onaanvaardbaar. De PVDA veroordeelt de Russische militaire interventie in Oekraïne, die volgt op de eenzijdige erkenning van de onafhankelijkheid van Donetsk en Loegansk. Het is een flagrante schending van de Oekraïense soevereiniteit, van het Handvest van de Verenigde Naties en van het internationaal recht.
Onze gedachten zijn bij de getroffen burgerbevolking, maar we denken ook aan het dreigende gevaar dat een hele regio nog verder wordt meegesleurd in de verschrikkingen van de oorlog. Het Russische nationalisme waar Poetin voor staat, zal het Oekraïense nationalisme nog aanwakkeren en dreigt de hele regio nog verder in brand te zetten. Wij roepen op tot een onmiddellijke stopzetting van alle Russische militaire operaties in Oekraïne.
Verdere escalatie moet nu worden vermeden en er moet snel werk worden gemaakt van initiatieven om tot een staakt-het-vuren te komen. Dat kan via de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, of via enig ander diplomatiek kanaal.
In 2015 werden in Minsk vredesakkoorden gesloten door Oekraïne, Rusland, Frankrijk, Duitsland en de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loegansk. Deze akkoorden werden nooit uitgevoerd. De Oekraïense regering weigerde met name autonomie te verlenen aan de oostelijke regio’s. Deze bestaande vredesakkoorden kunnen het kader vormen om alle partijen weer rond de onderhandelingstafel te brengen.
Wat nu vooral nodig is, is dat de escalatie een halt wordt toegeroepen. Het eerbiedigen van het internationaal recht (met inbegrip van de soevereiniteit) moet de basis zijn voor een vreedzame oplossing van conflicten. Dat geldt vandaag voor Oekraïne, maar ook elders. Zonder dat er met twee maten en twee gewichten wordt gemeten. (De VS en zijn bondgenoten hebben dat principe trouwens geschonden tijdens de oorlogen in Kosovo (1999), Irak (2003) en Libië (2011)).
De voortdurende uitbreiding van de Navo naar het oosten, met name het opnemen van Oekraïne, is in strijd met de beloftes die aan Rusland werden gedaan, en wordt door Rusland als een bedreiging gezien.
Doordat de VS zich terugtrokken uit het ABM-verdrag over de beperking van antiballistische raketten, uit het INF-verdrag dat middellangeafstandsraketten verbood, en uit het “Open Skies”-verdrag, gevolgd door de terugtrekking van Rusland uit diezelfde verdragen, is de veiligheidssituatie in Europa veel slechter geworden. De installatie door de Navo van een raketschild in Europa is bedoeld om de VS een “first strike”-capaciteit te verschaffen.
De uitbreiding van de Navo moet worden gestopt en het kader van machtsblokken en confrontaties moet worden doorbroken. De veiligheid van Oekraïne, Rusland en alle landen in Europa is met elkaar verbonden. Geen enkel land kan zijn eigen veiligheid opbouwen tegen die van een ander.
We moeten dringend het initiatief nemen en gesprekken starten over een nieuwe veiligheidsarchitectuur voor Europa. Deze architectuur moet een gemeenschappelijke, collectieve en ondeelbare veiligheid voor allen waarborgen.