Nul praktijktesten in 2020: PVDA vraagt aanpassing wet
In 2020 werd geen enkele praktijktest op de arbeidsmarkt uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Maria Vindevoghel (PVDA) opvroeg bij de minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS). De arbeidsinspectie screende vorig jaar alles samen 40 dossiers op de mogelijkheid om een praktijktest uit te voeren. Daarvan werden slechts vijf dossiers weerhouden voor een mogelijke praktijktest. Maar in géén van die vijf dossiers werd die uitgevoerd. PVDA-volksvertegenwoordigster Maria Vindevoghel reageert ontzet: “Ook in het coronajaar 2020 bleef het aantal klachten bij Unia voor discriminatie op de arbeidsmarkt opmerkelijk stabiel. Raciale criteria blijven bovendien de grootste grond van discriminatie. En het is net daar waar praktijktesten het verschil kunnen maken. Dat die drie jaar na de invoering van die mogelijkheid in de wet nog steeds niet of nauwelijks worden uitgevoerd, is onbegrijpelijk. De voorwaarden voor praktijktesten zijn te streng, het is duidelijk dat de wet moet worden aangepast.”
Bij de minister klinkt het dat de uitvoering van praktijktesten er in 2020 niet kwam omdat de uitbraak van de coronacrisis dat ‘inopportuun’ maakte. Vanaf de eerste lockdown in maart 2020 werden er ook systematisch minder screenings voor praktijktesten uitgevoerd. Maar volgens Maria Vindevoghel gaat het probleem veel verder: “De wet die praktijktesten legaal mogelijk maakte, werd zo opgesteld dat die toetsen in de praktijk bijna onmogelijk uitgevoerd konden worden. Onder druk van coalitiepartner N-VA en de werkgeversorganisaties bouwde de Zweedse regering zoveel drempels in dat bijna geen enkel dossier aan de voorwaarden voor praktijktesten kan voldoen.”
Van Vivaldi heeft Maria Vindevoghel geen hoge verwachtingen om dat op te lossen: “Na een jaar zien we dat de regering altijd klaar staat met mooie woorden, maar dat ze de strijd voor gelijkheid en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt compleet verwaarloost. In het voorjaar kondigde minister Dermagne een wetsontwerp aan om de criteria voor praktijktesten te versoepelen, maar dat ontwerp maakt proactieve praktijktesten nog steeds onmogelijk. Zo moet er nog steeds eerst een klacht zijn vooraleer de arbeidsinspectie praktijktesten mag uitvoeren en blijft het voorafgaand uitdrukkelijk akkoord van de Procureur des Konings of de Arbeidsauditeur vereist.
In het parlement waren nochtans wetsvoorstellen van parlementsleden van de meerderheid in bespreking die die drempels wel wegnemen. Maar na de aankondiging van het wetsontwerp werd de bespreking van die voorstellen stopgezet met het excuus dat men nog op een advies wachtte. Intussen laat het wetsontwerp van de minister nog steeds op zich wachten en wordt er in de praktijk niks gedaan om proactief op te treden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.”
Voor Vindevoghel en de PVDA is het alvast duidelijk: “Alleen met systematische, proactieve praktijktesten kan er gelijkheid op de arbeidsmarkt komen. Dat de Vivaldi-regering net als de Zweedse regering drempels blijft handhaven voor die toetsen, is schuldig verzuim in de strijd tegen racisme en elke andere vorm van discriminatie. Ik zal minister Dermagne dan ook daarover ondervragen in het federaal parlement.”