We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

NMBS: 3 miljard euro voor een bedrijf medeplichtig aan de Israëlische apartheid – de PVDA is verontwaardigd

De raad van bestuur van de NMBS besliste om een overheidsopdracht toe te kennen aan het Spaanse bedrijf CAF, dat beschuldigd wordt van medeplichtigheid aan de Israëlische apartheid. Wij veroordelen die beslissing krachtig.

woensdag 2 april 2025

Een trein van de NMBS in het station van Luik-Guillemins

Deze keuze brengt rechtstreeks honderden banen bij Alstom in België in gevaar, terwijl Alstom over de nodige expertise beschikte om aan deze opdracht te voldoen. Straffer nog: deze beslissing werd unaniem goedgekeurd door alle partijen in de raad van bestuur: PS, Ecolo, Groen, Vooruit, CD&V, MR, Open Vld en N-VA.

De NMBS mag geen medeplichtige zijn aan de onderdrukking van het Palestijnse volk.

Peter Mertens

Algemeen secretaris PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

Onze volksvertegenwoordiger Peter Mertens eist dat de bevoegde minister van de NMBS, Jean-Luc Crucke (Les Engagés), deze beslissing herziet.

“De internationale BDS-campagne benadrukt dat CAF direct betrokken is bij de illegale bezetting van Palestina door zijn actieve rol in de uitbreiding van de tramlijn van West-Jeruzalem naar Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat is een schending van het internationaal recht. De NMBS mag geen medeplichtige zijn aan de onderdrukking van het Palestijnse volk”, stelt Peter.

Net zoals de BDS-campagne eisen wij dat de NMBS en haar bevoegde minister het internationaal recht respecteren. Wij roepen op om bedrijven die betrokken zijn bij schendingen van het internationaal recht uit te sluiten van overheidsopdrachten.

We hebben in België de werknemers, de knowhow en de productiemiddelen. Waarom dan kiezen voor een buitenlands bedrijf dat medeplichtig is aan de Israëlische apartheid?

Farah Jacquet

Volksvertegenwoordiger in de Kamer

De keuze voor CAF is des te meer betwistbaar omdat het Spaanse bedrijf niet de enige kandidaat was. Treinbouwer Alstom, die productievestigingen in België heeft (onder andere in Brugge en Charleroi), had eveneens ingeschreven op de aanbesteding voor de AM30-treinstellen – en dit met een financieel voordeligere offerte dan die van CAF. Het negeren van een goedkopere offerte van een bedrijf met lokale productiesites roept zowel ethische als economische vragen op.

Onze federaal volksvertegenwoordiger en ex-treinbegeleidster Farah Jacquet zal de minister hierover interpelleren in het parlement.

“We hebben in België de werknemers, de knowhow en de productiemiddelen om aan deze opdracht te voldoen. Waarom dan kiezen voor een buitenlands bedrijf dat medeplichtig is aan de Israëlische apartheid?”, vraagt Farah Jacquet zich af.