Nieuwe studie onderstreept het belang van inkomensbehoud bij quarantaine
Er groeit een wetenschappelijke consensus dat werknemers die in quarantaine moeten, geen inkomensverlies mogen leiden. Het Britse comité van experten Independant SAGE en het gerenommeerde medisch tijdschrift British Medical Journal roepen op om dit inkomensverlies te compenseren. Ook PVDA vindt dat werknemers niet moeten kiezen tussen hun gezondheid en hun inkomen. De linkse partij legt haar wetsvoorstel voor 100% inkomensbehoud op tafel.
Naast het versnellen van de vaccinatiecampagne, blijft het drieluik testen, tracen en isoleren essentieel. Elke barst in een van de deze drie dammen biedt het virus extra kans om zich verder te verspreiden. Experts roepen de regeringen op om het quarantainebeleid over een andere boeg te gooien en werk te maken van ondersteunende maatregelen.
Het inkomensbehoud bij quarantaine staat centraal in het wetenschappelijk advies dat het Britse comité van experten Independent SAGE uitbracht op basis van een internationale vergelijkende studie. “Als we het risico op economische schade van opeenvolgende nationale lockdowns willen vermijden, moeten we in afwachting van de volledige vaccinatie ook dringend het isolatiebeleid hervormen”, klinkt het. “Zolang men de kwestie van financiële ondersteuning niet aanpakt, blijft het risico op nieuwe uitbraken en nieuwe varianten toenemen.”
In het medisch tijdschrift BMJ klinkt eenzelfde boodschap. Mensen moeten de sanitaire regels kunnen volgen “zonder angst dat dit een aanzienlijke impact zou hebben op hun werk, inkomen, gezin of zorgtaken”. "De uitrol van billijke, ondersteunende dienstverlening voor zij die het meest risico lopen op Covid-19 is een nationale urgentie en de regeringen moeten dienovereenkomstig handelen", klinkt het. In ons land wordt de oproep om het inkomensverlies te compenseren overgenomen door microbioloog Emmanuel André (UZ Leuven).
"Heel wat werknemers kunnen zich het inkomensverlies wanneer ze in quarantaine moeten en niet van thuis uit kunnen werken, steeds moeilijker veroorloven”, aldus Sofie Merckx, huisarts en mede-indiener van het PVDA-wetsvoorstel in de Kamer. “Een collega huisarts moest onlangs een alleenstaande moeder in quarantaine zetten. ‘Met 70% van mijn inkomen kan ik niet rondkomen, dokter’, barstte de vrouw in tranen uit. Zo’n verhalen horen we steeds meer. De facturen blijven natuurlijk elke maand doorlopen en mensen hebben het met een klein loon sowieso al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. We moeten hier dringend aan tegemoet komen. We moeten er echt alles aan doen opdat mensen de nodige preventieve maatregelen kunnen opvolgen." Sofie Merckx verwijst hiervoor naar Finland, dat in Europa de toon zet door werknemers in geval van quarantaine 100% inkomensbehoud te garanderen. In ons land stelt de PVDA voor dat de inkomensgarantie, gezien de bijzondere economische situatie, volledig gedekt wordt door de sociale zekerheid.
In hun advies roepen wetenschappers ook op om af te stappen van een té repressieve aanpak. Boetes en politiehandhaving van isolatie- en quarantainemaatregelen brengen weinig zoden aan de dijk of hebben juist het omgekeerde effect. “Als je een kijkje gaat nemen op de officiële website van de Belgische regering, dan is het toch even slikken. ‘Volg je de regels voor quarantaine of isolatie niet, dan kan je een straf of boete krijgen’, staat daar te lezen. Maar geen woord over waar je terecht kan als je vragen hebt of nood hebt aan hulp en ondersteuning. Met een boete stop je het virus niet. Met een beleid dat nauwelijks inzet op ondersteuning en bijna uitsluitend kijkt naar de individuele verantwoordelijkheid gaan we er niet komen. Het is tijd om het beleid om te gooien. We moeten mensen ondersteunen, niet sanctioneren", besluit Sofie Merckx.