Na het applaus verliezen 200 werknemers bij Makro hun job
De Makrowinkels in Machelen, Deurne en Sint-Pieters-Leeuw hebben al meerdere stakingsdagen achter de rug. De werknemers zijn enorm kwaad. Tijdens de coronapiek waren ze helden. Ze bleven hun essentiële taak doen om ons van alles te voorzien. Nu krijgen ze van de directie stank voor dank. Tweehonderd werknemers die hun gezondheid op het spel hebben gezet, maar het ongeluk hadden om geen vast contract te hebben, worden als vuil op straat gezet. De PVDA ging luisteren bij de actievoerders.
Eddy Jespers werkt al 27 jaar voor Makro in Machelen en is vakbondsafgevaardigde bij Puls. “De directie besliste eenzijdig om alle interim- en tijdelijke contracten te schrappen. Dat zijn onze collega’s! En de hoeveelheid werk blijft dan ook nog eens hetzelfde. Ze willen dat opvangen door ons polyvalent te laten werken. Daarnaast verminderen de premies voor werknemers die vroeg in de ochtend beginnen. Daardoor gaan sommige collega's die voltijds in de winkel staan tot 1350 euro bruto loonverlies moeten slikken.”
Eenzelfde verhaal horen we bij de Makro in Deurne. Luc Buys is er vakbondsafgevaardigde bij BBTK. “In april en mei hebben we enorm veel extra omzet gedraaid. Er kwam veel extra werk bij zoals het ontsmetten van de karren. Dat was niet meer dan normaal toen. Maar wat de directie nu doet, dat kunnen wij niet begrijpen”.
De directie geeft als argument dat Makro de laatste jaren verlies draait. Maar vanaf 1998 maakt Makro deel uit van de Metrogroep. Sinds de overname heeft de aandeelhouder meer dan 300 miljoen euro aan Makro verdient. Tot 2013 was er stevige winst, maar sindsdien gaat het bergaf door wanbeleid van de directie. “De aandeelhouder heeft jarenlang grote winsten opgestreken, maar heeft nul euro geïnvesteerd in nieuwe concepten. Zij hebben foute keuzes gemaakt. Het personeel mag daar geen slachtoffer van worden. En ondanks hun foute keuzes is er op de Metrogroep vorig jaar een overnamebod gekomen van 5,8 miljard euro. De aandeelhouders zitten dus nog altijd op rozen. No way dat het personeel het gelag moet betalen”, besluit Eddy Jespers.
Het personeel eist dat de directie haar eenzijdige maatregelen terugtrekt. Ze willen werkbaar werk, loonbehoud en voldoende personeel. Als de directie daar niet op ingaat, zullen ze verder actievoeren.