Moeten we Bernard Arnault het geld van de Belgische belastingbetaler laten beheren?
Federaal parlementslid Marco Van Hees zal op woensdag 29 september in de Kamer een vraag stellen aan staatssecretaris Thomas Dermine over het doel en de uitvoering van het Belgian Recovery Fund, een fonds van overheidsgeld dat bestemd is voor de private sector en door die private sector zou worden beheerd.
Het Belgian Recovery Fund werd begin september aangekondigd door Thomas Dermine en Vincent Van Peteghem en zal beschikken over 350 miljoen euro uit twee financieringsbronnen: 100 miljoen euro overheidsgeld uit het transformatiefonds (beheerd door de FPIM, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij) en 250 miljoen via institutionele beleggers zoals verzekeringsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen. Dit geld zal worden beheerd door de Franse vermogensbeheerder Tikehau Capital en zal worden gebruikt om belangen te verwerven in particuliere ondernemingen (onder meer in het kader van de energietransitie).
Bij Marco Van Hees roept deze beslissing twee vragen op.
Enerzijds wat betreft het doel: "Thomas Dermine erkent zelf dat het Belgische investeringsplan dat voortvloeit uit het Europese manna ruim onvoldoende is om de doelstelling van de regering te halen, namelijk een overheidsinvestering van 3,5% van het bbp tegen 2024. Waarom zou je dan overheidsgeld in privaat kapitaal steken? Laten we het geld van de belastingbetaler eerder beleggen in investeringen die onder controle van de staat staan."
Anderzijds plaatst de volksvertegenwoordiger vraagtekens bij de keuze om het beheer van deze 350 miljoen euro over te laten aan een particuliere onderneming, en met name aan Tikehau Capital: "Het is dus overheidsgeld maar het wordt beheerd voor de particuliere sector en door de particuliere sector. Waarom geven we deze taak niet aan de FPIM? Daar bestaat ze toch voor? En waarom werd gekozen voor Tikehau Capital, een bedrijf dat is opgericht door Antoine Flamarion, een voormalig directeur van Goldman Sachs (een investeringsbank die betrokken was bij meerdere schandalen) en waarvan Bernard Arnault een van de aandeelhouders is?"
De PVDA-volksvertegenwoordiger, die in 2012 onthulde dat de Franse miljardair in België een privé-stichting had opgericht voor successieplanning en ook massaal misbruik had gemaakt van de notionele intrest, vindt dat het "niet het meest briljante idee van het jaar is, vooral van een socialistische staatssecretaris, om Bernard Arnault het geld van de Belgische belastingbetaler te laten beheren. Hij laat zich door niets weerhouden om een van de rijkste mannen op de planeet te worden. Zo doet hij aan intensieve belastingontwijking, bijvoorbeeld door een vals adres in België te nemen, hetgeen tot een rechtszaak zou hebben geleid als hij er niet in was geslaagd met het parket een minnelijke schikking te bedingen."
Interessant is ook dat Tikehau Capital in 2004 werd opgericht met de initiële financiële steun van wijlen Albert Frère, die naast het feit dat hij zakenpartner was van Bernard Arnault, zijn fortuin heeft opgebouwd door het plunderen van overheidsfinanciën in verschillende landen (zie bijvoorbeeld de dossiers Cockerill Sambre, Fortis/BNP Paribas, Quick, Petrobras...). Dit zijn bepaald geen geruststellende verbanden voor een project waar overheidsgeld mee gemoeid is.