We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app
Peter Mertens.

Miljonairstaks: laat ons het debat ten gronde voeren

‘Ik denk dat het debat over de rijkentaks echt wel terug is’, stelt Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad vast. Sinds de PVDA op haar verkiezingscongres begin maart een gloednieuw voorstel lanceerde, is de miljonairstaks weer een hot topic.

vrijdag 22 maart 2024

“De PVDA weegt op de verkiezingscampagne en trekt het debat naar links. Wie op, maar ook na 9 juni voor eerlijke fiscaliteit en een miljonairstaks wil gaan, stemt best op het origineel, de PVDA”, maakt PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens zich sterk.

PVDA zet de inzet van de verkiezingen op scherp: het is tijd voor eerlijke fiscaliteit

‘Ik vind het eigenlijk echt wel een boeiende campagne’, zegt Bart Eeckhout, commentator en journalist bij De Morgen, ‘met de inhoudelijke tegenstelling tussen ‘Tax the rich’ langs de ene kant, en besparen langs de andere kant’.

De PVDA weegt op het debat en slaagt erin om de campagne te laten draaien rond de vraag waar de volgende regering het geld gaat zoeken. Durft men het geld eindelijk halen waar het zit, bij de superrijken? Of moeten we ons nog maar eens opmaken voor een zoveelste vermageringsregime, die de werkende mensen zal doen opdraaien?

De rechtse partijen hebben hun keuze gemaakt. Voor hen is het taboe om er zelfs nog maar over na te denken, laat staan om een degelijk, inhoudelijk debat te voeren over de miljonairstaks. De rijkste 1% is untouchable, aan hun kapitaal kan of kom je niet aan. Of je dat nu jammer vindt of niet. Zij kiezen resoluut voor een nieuwe besparingsronde.  

Die keuze heeft het voordeel duidelijk te zijn, maar is daarom niet minder absurd.

Want, zoals ook Liesbeth Van Impe opmerkt, “een volgende regering, van welke kleur ook, zal op zoek moeten naar heel veel geld. Waarom zou je dan één groep bij voorbaat uitsluiten? En dan nog net de groep die het meeste heeft? Waarom zou je inspanningen vragen van de zieken en de werklozen, de middenklassers en de nieuwkomers, de verpleegsters en de leerkrachten, de postbodes en de bakkers, de kmo'ers en de gepensioneerden, van iedereen dus, behalve van de allerrijksten?”

“Het argument dat een rijkentaks nooit kan lukken is op zijn best intellectueel lui en op zijn slechtst cynisch defaitistisch”, vindt Van Impe. “Telkens ik hoor zeggen dat een rijkentaks niet haalbaar is, vraag ik me af, hoeveel haalbaarder is het om het geld bij de mensen te gaan halen?”

PVDA is de locomotief op links

“De PVDA is een stille groeier, maar heeft in onze peilingen nooit zo hoog gescoord”, liet politicoloog Stefaan Walgrave optekenen. 

Als stille maar sterke groeier brengt de PVDA de zaken in beweging. De partij trekt als locomotief ook andere politieke partijen naar links. Iets wat ook Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka niet is ontgaan: “Voormalig PVDA-voorzitter Peter Mertens herhaalde vorige week op Knack.be nog eens zijn pleidooi voor een ‘miljonairstaks’. (…) En ook zowat alle andere partijen aan de linkerzijde sprongen ondertussen op die kar.” Lees: PVDA zet de toon, andere partijen zijn verplicht te volgen. Dat VOKA, de vertegenwoordiger van het Vlaamse grootbedrijf, niet akkoord is, is geen verrassing. Maar wij zetten door. 

Tijdens het startdebat voor de verkiezingen noemde Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere de miljonairstaks eerst nog ‘compleet onwerkbaar’. Ze hernam hiervoor de argumenten van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Groen nam toen geen standpunt in. Maar onder de toenemende druk hebben ze hun discours alvast moeten aanpassen: plots maakt Groen van een miljonairstaks een prioriteit, en komt ook Vooruit met voorstellen voor eerlijke fiscaliteit. 

Let wel, het is natuurlijk niet de eerste keer dat partijen als Vooruit en Groen zich, althans in woorden, voorstander tonen van een vorm van vermogensbelasting. Dat deden ze namelijk ook tijdens de vorige kiescampagne al. Maar het bilan van de Vivaldi-regering waar ze samen instapten oogt vier jaar later wel heel erg mager op vlak van eerlijke fiscaliteit. Vóór de verkiezingen beloofden Vooruit en Groen de grootste vermogens te belasten, eens in de regering kwam er niets van in huis.

Sterker nog, tussen eind 2020 (aantreden van de Vivaldi-regering) en vandaag stemden de zogezegde voorstanders van een vermogensbelasting maar liefst 11 keer… TEGEN het PVDA-voorstel van miljonairstaks.(1)

Het origineel is altijd beter dan de kopie

Ook hier geldt: het origineel is beter dan de kopie. Wie op, maar ook na 9 juni echt voor eerlijke fiscaliteit en een miljonairstaks wil gaan, stemt best op het origineel, de PVDA

De miljonairstaks van de PVDA is doelgericht, ambitieus, haalbaar en nodig.

1) Doelgericht

De miljonairstaks stelt het vizier scherp op de rijkste één procent. Niet omdat dat mooi zou klinken, wel omdat daar het grootste deel van de rijkdom geconcentreerd zit. De rijkste één procent bezit een kwart van het totale vermogen. 

Onze miljonairstaks richt zich op de vermogens van 5 miljoen euro en meer.  99% van de bevolking heeft helemaal geen vermogen van 5 miljoen euro, dus betaalt niets. 

2) Ambitieus

De miljonairstaks is ambitieus: we heffen twee procent op netto vermogens tussen de 5 en de 10 miljoen euro, drie procent op vermogens boven de 10 miljoen euro. 

De voorstellen van Vooruit en Groen zijn maar waterachtige afkooksels zonder veel ambitie: Vooruit wil amper 0,3 procent heffen op de financiële vermogens boven de 1 miljoen euro, Groen wil 0,4 tot 1,2 procent heffen op vermogens boven de 2,5 miljoen euro.

3) Haalbaar

De miljonairstaks is perfect haalbaar: de superrijken moeten zelf hun fortuin aangeven via fortune-on-web. Zoals wij allemaal onze belastingen ingeven op tax-on-web. Eenvoudig, toch?

4) Nodig 

De miljonairstaks is nodig. Ons voorstel levert 8 miljard op.

Ter herinnering: in 2014 sprak Groen nog van een vermogenstaks die 7,5 miljard zou opbrengen en in 2019 van een vermogenstaks die 2 miljard zou opbrengen, nu mikken ze op 1 miljard euro. Ook Vooruit rekent op een opbrengst van 1 miljard euro.

Dat is niet ambitieus en ver onder wat we nodig hebben om te investeren in de renovatie en isolatie van sociale woningen, scholen en het openbaar vervoer.

---

1. Dat deden ze op 08/12/2021, 17/12/2020, 22/12/2021, 14/06/2022, 23/06/2022, 07/12/2022, 22/12/2022, 14/06/2023, 29/06/2023, 06/12/2023 en 21/12/2023