Meer fiscale rechtvaardigheid: Coronataks op multimiljonairs wordt vandaag gestemd in het parlement.
Vandaag zal het voorstel van de PVDA voor een solidariteitsbelasting op multimiljonairs in de Commissie Financiën van het Parlement worden gestemd. "We roepen alle partijen op om dit voorstel te steunen, het kan niet dat de coronahelden deze crisis moeten betalen," zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.
"De vraag naar meer fiscale rechtvaardigheid groeit in de hele samenleving. Onze petitie heeft al 40.000 handtekeningen verzameld en merken dat de positie van een aantal partijen aan het veranderen is. Dit is het moment", legt Peter Mertens uit. Het voorstel maakt deel uit van het debat over het wetsvoorstel "betreffende diverse fiscale maatregelen" dat vanmiddag op de agenda van de Commissie Financiën staat.
"Wij stellen een eenmalige uitzonderlijke belasting van 5% voor op de grootste fortuinen, die boven 3 miljoen euro, exclusief de eerste woningen en het professionele vermogen. Zo wordt amper 2% van de bevolking gevraagd om een kleine bijdrage te leveren. Een bijdrage die wel tot 15 miljard euro kan opbrengen", legt Peter Mertens uit. Het geld moet volgens de PVDA gebruikt worden om de economische werkloosheidsuitkering voor alle werknemers die momenteel door de crisis in ons land worden getroffen te verhogen en om middelen te geven aan de sociale zekerheid.
Andere partijen, zoals de socialisten of de groenen, stellen nu ook voor om, in het kader van de crisis, grote fortuinen te belasten. "We voelen dat de dingen beginnen te bewegen. Het is tijd om te handelen, de nood voor een groot deel van de bevolking is hoog," zegt de woordvoerder van de PVDA. "Het is uitgesloten dat de helden van de corona, de verzorgers, de kassiersters, de vuilnisophalers en alle anderen die onze maatschappij doen draaien, opnieuw moeten betalen." Een klein deel van de bevolking is de laatste jaren veel rijker geworden, dankzij het werk van miljoenen werknemers. Amper 2% van de bevolking heeft een vermogen van 663 miljard euro. Het is compleet normaal om hen vandaag, in tijden van crisis, te vragen om een kleine solidariteitsbijdrage", voegt Peter Mertens toe.
De PVDA heeft in minder dan twintig dagen tijd 40.000 handtekeningen verzameld ter ondersteuning van haar voorstel. Voorafgaand aan de coronacrisis had ten minste 80% van de bevolking zich in verschillende onderzoeken uitgesproken voor een belasting op grote fortuinen. "Het beweegt in deze richting, zeker vandaag. De mensen zouden niet begrijpen dat het niet vooruit gaat", besluit Peter Mertens.