Méér dan 1 miljoen vrouwen met pensioen onder 1.500 euro netto
“Méér dan 1 miljoen vrouwen in ons land hebben een pensioen onder de 1.500 euro netto per maand”, zo blijkt uit een nieuwe studie van de PVDA. “Dat gaat hier over 9 op 10 vrouwelijke werknemers en zelfstandigen”, verduidelijkt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. “Een overdonderende meerderheid dus. Daarom vragen wij alle partijen om de blokkade rond onze Burgerwet voor een minimumpensioen naar 1.500 euro netto op te heffen.”
Lees hier de studie van de PVDA.
De Federale Pensioendienst keert aan 2,2 miljoen gerechtigden een pensioen uit. Dat gaat over 1,15 miljoen vrouwen en 1,05 miljoen mannen. De vrouwen zijn in de meerderheid, maar zij worden met een kluitje in het riet gestuurd voor wat ze presteren in hun leven.
Het pensioen van vrouwelijke werknemers en zelfstandigen ligt een derde lager dan dat van hun mannelijke collega’s. Een op de drie vrouwen heeft een pensioen van minder dan 750 euro netto per maand (357.063 vrouwen in totaal), drie op de vijf hebben een pensioen van minder dan 1.250 euro netto per maand (684.447 vrouwen) en negen op tien hebben een pensioen van minder dan 1.500 euro netto per maand (1.035.733 vrouwen). (Bron: Federale Pensioendienst, Jaarlijkse statistiek 2019, p. 228).
De oorzaak van de pensioenkloof is meerzijdig: de loonkloof, de ongelijke verdeling van zorg- en huisarbeid en – daaraan gekoppeld – de ongelijke verdeling van de deeltijdse arbeid.
“We kunnen deze pensioenkloof voor een groot deel wegwerken door een minimumpensioen van 1.500 euro netto per maand in te voeren. 175.000 boze burgers dienden daarvoor een burgerwet in. Maar de bespreking van die burgerwet is al meer dan 80 dagen geblokkeerd in het parlement”, stelt Peter Mertens vast.
Door het minimumpensioen te berekenen op 40 in plaats van 45 jaar verhogen we het meteen met 10 procent, ook voor vrouwen met een korte loopbaan. Door het bedrag op te trekken tot 1.500 euro netto komt er nog eens 20 procent bij. Vrouwen krijgen via deze maatregel dus een derde extra pensioen.
Die maatregel is perfect betaalbaar. “Volgens berekeningen van het Planbureau kost dat 3,2 miljard euro bruto. Dat is de helft van het bedrag dat de regering-Michel uitgaf aan de taxshift. Bovendien is het minimumpensioen van 1.500 euro een investering, namelijk in de koopkracht van bijna 2 miljoen gepensioneerden”, preciseert pensioenspecialist en PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte.