Marc Botenga (PVDA): "Het vaccin is er. Laat het ons delen".
De PVDA en Geneeskunde voor het Volk voerden deze middag actie aan de hoofdzetel van Pfizer. "Het vaccin is er. Laat het ons delen" stelden de actievoerders. De linkse partij vindt dat het tijd is om de vaccintechnologie publiek te maken. "We hebben snel meer vaccins nodig. Het is een race tegen de tijd. Als Pfizer nu zijn patent deelt, kunnen er snel veel meer vaccins geproduceerd worden", stelt Marc Botenga, Europees volksvertegenwoordiger voor de PVDA.
“De vaccinatiecampagne in België slabakt. Wereldwijd sterven dagelijks duizenden mensen. Hoe sneller we het patentrecht opheffen, hoe sneller de vaccinproductie kan opgedreven worden,” zei Marc Botenga op de actie. Hij bracht dezelfde boodschap deze voormiddag in het Europees parlement. “Pfizer kondigt 30% winst aan op het vaccin. En toch weigert het de technologie te delen. Dat is onaanvaardbaar.”
Deze ochtend werd bekend dat er een ernstig probleem is met de leveringen van het vaccin door de producenten. Moderna bijvoorbeeld levert de twee komende weken geen vaccin aan ons land. Voor AstraZeneca "bestaat er geen leveringszekerheid". Pfizer en AstraZeneca vertraagden hun leveringen aan de Europese Unie. Marc Botenga: "Dat alles maakt het doorbreken van het intellectuele eigendom hoogdringend. Er staan veel levens op het spel. Patenten beperken de brede beschikbaarheid van het vaccin doordat een of enkele bedrijven het monopolierecht op de productie behouden. Geen enkele vaccinproducent heeft vandaag voldoende productiecapaciteit. In heel wat armere landen zal volgens Oxfam dit jaar slechts één op tien gevaccineerd kunnen worden. In 130 landen is nog geen enkele vaccindosis toegediend. Dit kan niet langer".
“Natuurlijk hebben we de productie van onder meer Pfizer en AstraZeneca nodig en de reële productiekosten moeten vergoed worden. Maar dividenden mogen niet belangrijker zijn dan gezondheid” stelt Marc Botenga. “De Europese Unie en de nationale regeringen investeerden miljarden in het vaccin. We namen zelfs het investeringsrisico over. Dan mogen we ook voorwaarden stellen inzake patenten.”
Het debat woedt internationaal. Eind februari komt het bij de Wereldhandelsorganisatie op tafel. De WTO zette een mechanisme op voor het delen van de vaccintechnologie. Maar bedrijven werden niet verplicht hun technologie te delen, zelfs al werd die met publieke fondsen ontwikkeld. Daardoor bleef het mechanisme van de WTO een lege doos.
De PVDA en Geneeskunde voor het Volk roepen de Europese Commissie en de Belgische regering op nu te handelen: “Laat ons het vaccin in het openbaar domein brengen, zoals destijds met het vaccin tegen polio. Zo creëren we snel wereldwijd meer productie en stoppen we met de dividenden van aandeelhouders te subsidiëren. Zo vermijden we onnodige Covid-slachtoffers en raken wij samen sneller uit de pandemie." Ook het Europees Burgerinitiatief #NoProfitOnPandemic roept de Europese Commissie op om deze weg in te slaan.