Loonnorm: de PVDA vraagt noodmaatregelen voor reële loonsverhogingen
De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven pakt uit met een maximale marge voor loonsverhogingen voor de komende twee jaar van 0,4 %. "Dit cijfer toont de absurditeit van de wet van 1996. Ze blokkeert onze lonen, terwijl er ruimte is voor reële loonsverhogingen. Er moeten dringend maatregelen worden genomen om uit het keurslijf van deze wet te breken," zegt Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA.
De PVDA klaagt vooral aan dat dit een maximum is dat aan de hele werkende klasse van het land wordt opgelegd. "Te gek om los te lopen. Een voorbeeld: Colruyt verhoogt zijn dividenden en zal voor het jaar 2020 183 miljoen aan zijn aandeelhouders uitkeren", zegt Hedebouw. "De werknemers van het bedrijf stonden dat jaar in de frontlinie tijdens de Covid-19-crisis. Sommigen zijn zelfs aan het virus overleden. En nu willen we hen verbieden om te onderhandelen over reële loonsverhogingen? 0,4 % verhoging, dit is maar een paar cent meer per uur en een paar euro meer op het einde van de maand. Het zou het bedrijf echter amper 67 miljoen kosten om de werknemers, bijvoorbeeld, 5 % opslag te geven, de verhoging die de vakbonden van de sector in de buurlanden eisen. Een dergelijk bedrag zou het bedrijf nog altijd in staat stellen om zijn aandeelhouders zeer gul te bedienen", aldus Hedebouw.
De PVDA vindt dat loonsverhogingen ook een onderdeel moeten uitmaken van een strategie om de economie nieuw leven in te blazen: "De lonen zijn niet het probleem in de crisis. Ze zijn een deel van de oplossing. Zoals de vakbonden in België maar ook in Nederland en Duitsland hebben herhaald: de economie heeft nood aan vraag en investeringen. Loonsverhogingen kunnen in deze dynamiek een rol spelen."
Voor de linkse partij moet de regering dringend maatregelen nemen om de vrijheid in de loononderhandelingen te herstellen. "Wij stellen met name voor dat de regering ervoor zorgt dat er voor de periode 2021-2022 geen maximumnorm kan worden opgelegd. We moeten integendeel voor een minimale verhoging voor iedereen zorgen en toestaan dat sectoren die de crisis goed hebben doorstaan kunnen onderhandelen over verhogingen boven dat maximum."