Lipton, Bekaert, UPS …: tijd om iets te doen aan ontslagen om beurswaarde op te krikken
126 jobs zijn bedreigd bij Lipton, meer dan 200 bij Bekaert, 94 bij UPS … In de ene na de andere grote multinational komen jobs op de tocht te staan. Nochtans maken die bedrijven grote winsten. De PVDA wil een verbod op collectief ontslag bij bedrijven die dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders.
Ze volgen elkaar op, de aankondigingen van dreigend collectief ontslag. Bij staaldraadfabrikant Bekaert willen de aandeelhouders een rendement van 10% in plaats van de huidige 5%. Om dat te realiseren is de directie bereid om meer dan tweehonderd werknemers op straat te zetten.
Zelfde verhaal bij voedingsproducent Unilever, die een goed draaiende productielijn van de Liptonfabriek in Vorst wil verhuizen naar Polen. 126 jobs zijn daardoor bedreigd.
Bij koerierbedrijf UPS is er werk genoeg, maar de directie gaat er toch mensen ontslaan en nog meer inzetten op flexibele en onzekere jobs.
Overal is er verzet. Ook Maria Vindevoghel, ex-vakbondsafgevaardigde en PVDA-lijsttrekster voor de Kamer in Brussel, reageerde: “Een zakelijk bericht in de krant, een koude douche voor bijna 100 werknemers van pakjesbedrijf UPS in Diegem. Ik ken verschillende van hen. De woede is groot. Jarenlang hebben ze keihard en flexibel gewerkt. En nu krijgen ze stank voor dank van het bedrijf dat ze mee groot hebben gemaakt. ‘Wie anders dan wij heeft voor de winst gezorgd?’, zei een delegee mij daarnet aan de telefoon.”
Gaat het slecht met het bedrijf? Helemaal niet. UPS is winstgevend, maar het bedrijf gooit zich in een concurrentieslag met prijsbreker Amazon
“De nachtshift in Diegem verhuist naar Eindhoven”, gaat Vindevoghel verder. “Er verdwijnen ook enkele tientallen administratieve functies, die elders in Europa zullen worden ingevuld. Het doel van de herstructurering is ‘de efficiëntie op te drijven’, aldus de directie. Gaat het slecht met het bedrijf? Helemaal niet. UPS is winstgevend, maar het bedrijf gooit zich in een concurrentieslag met prijsbreker Amazon. We weten wat dat betekent: een race to the bottom met ontslagen, onderaanneming, afbraak van loon- en arbeidsvoorwaarden tot het niveau van slavenarbeid. Totaal onaanvaardbaar!”
De PVDA is solidair met de werknemers die strijden voor hun job. We willen algemeen ook strijden tegen ontslagen die bedoeld zijn om de beurswaarde van een bedrijf op te krikken. Met ons voorstel voor een “wet-InBev”(*) verbieden we collectieve ontslagen in bedrijven die winst maken of dividenden uitkeren. Plannen voor herstructurering of collectieve afdanking moeten eerst voorgelegd worden aan een paritair orgaan. Dat orgaan onderzoekt de motivatie en geeft al dan niet zijn goedkeuring. We vorderen alle overheidssteun, subsidies en belastingkortingen terug van winstgevende bedrijven die toch werknemers afdanken.