Koude winter met Vivaldi: begrotingsakkoord doet niets aan energiefactuur en jaagt langdurig zieken op
“De grote verliezers van dit begrotingsakkoord van Vivaldi, dat zijn de overgrote meerderheid van de werkende mensen die hun facturen door het dak zien gaan, en de langdurig zieken die voor de eerste keer sancties riskeren”, vindt PVDA-voorzitter Peter Mertens.
De grote fortuinen mogen daarentegen voorlopig op hun twee oren slapen: ondanks de onthullingen van de Pandora-papers over wereldwijde belastingontduiking, komen er geen nieuwe maatregelen om fiscale fraude aan te pakken. “Na een paar minuten steekvlam-verontwaardiging over de Pandora Papers, gaat ook deze regering over tot de orde van de dag. En voor Vivaldi is dat blijkbaar de jacht op langdurig zieken. Met dit begrotingsakkoord kiest de regering resoluut de weg van de sociale achteruitgang”, aldus Peter Mertens.
“Om de energiefactuur te verlichten, richt de Vivaldi-regering naar eigen zeggen haar pijlen enkel op zij die het écht nodig hebben. Maar op welke planeet leven ministers die denken dat prijsstijgingen van meer dan 700 euro enkel voor de laagste inkomens een probleem zijn?”, vraagt Peter Mertens zich af. “Alle gezinnen en werkende mensen zijn vandaag het slachtoffer van de energieprijzen die door het dak gaan. Wat denkt de regering op te lossen met een korting van amper 30 euro? De grote meerderheid van de werkende klasse blijft vandaag letterlijk in de kou staan.”
PVDA pleit al langer voor een verlaging van de btw op energie van 21 naar 6% “Het zou de factuur onmiddellijk met gemiddeld 347 euro doen dalen”, aldus Peter Mertens. “Waar zijn de liberalen nu, met hun praatjes over lagere lasten voor de werkende gezinnen? En wat blijft er vandaag over van de verkiezingsbelofte van de socialisten, voor wie de btw-verlaging naar 6% zelfs een breekpunt was voor regeringsdeelname? Dat men ook stopt met zeggen dat een btw-verlaging teveel kost. Het is perfect betaalbaar, op voorwaarde dat men durft raken aan de overwinsten van Electrabel. Maar dat blijft blijkbaar taboe in ons land.”
Met de aangekondigde sancties voor langdurig zieken, komt Vivaldi met een trieste primeur. “Wat de rechtse Zweedse regering uiteindelijk niet aandurfde, doet Vivaldi nu wél. In 2018 legde toenmalig minister De Block de sancties al een eerste keer op tafel, maar dankzij het luid protest van de vakbonden en de mutualiteiten en de politieke druk van de PVDA en andere linkse partijen, kwam daar toen niets van in huis. Vandaag vinden de liberalen in minister Vandenbroucke (Vooruit) blijkbaar wél een bondgenoot en komen de sancties er tóch. Deze ommedraai is ongezien”, reageert Peter Mertens.
De linkse partij herinnert eraan dat de re-integratietrajecten waar langdurig zieken nu ingeduwd worden, in feite een ontslagmachine zijn die voor zeven op de tien uitdraait op een ontslag wegens medische overmacht. “Nu moet je me toch eens uitleggen hoe je een langdurig zieke werknemer dichter bij een respectvolle job brengt, door hen met sancties onder de armoedegrens te duwen. In plaats van de schuld bij de mensen te leggen, zou de regering beter de oorzaken aanpakken die maken dat vandaag 500.000 werknemers langdurig ziek zijn. Maar ook daar doet de regering het tegenovergestelde, door alle wegen om vroeger op pensioen te gaan dicht te timmeren en de flexibilisering te laten toenemen.”
“Voor fiscale fraudeurs daarentegen, toont de regering zich een heel stuk milder”, stelt Peter Mertens de twee maten twee gewichten van het begrotingsakkoord aan de kaak. “De Pandora Papers onthullen dat de wereldwijde belastingontduiking van grote fortuinen en multinationals op 11,3 biljoen dollar kan worden geschat. Dan is het toch hemeltergend om amper een week later een begrotingsakkoord af te sluiten waarin geen enkele nieuwe maatregel aangekondigd wordt om fiscale fraude aan te pakken? De regering kondigt voor volgend jaar 40 nieuwe controleurs aan, maar vergeet erbij te zeggen dat we het de afgelopen vijf jaar met maar liefst 487 controleurs minder moesten doen. Hoeveel Pandora Papers zijn er eigenlijk nog nodig voor de regering eindelijk in actie schiet om dit soort witteboordcriminaliteit grondig aan te pakken?”, besluit Mertens.