Klinkende overwinning werknemers AB Inbev
De arbeiders bij AB InBev boekten op 6 december een klinkende overwinning. De directie stemde in met de eisen voor 5 jaar werkzekerheid, tot eind 2024. De regeling geldt voor iedereen, ook voor de bedienden.
Wout Lootens en Mario Franssen
Zonder strijd was dit natuurlijk niet gelukt. Eerst weigerde de patroon nog om over een verbeterde regeling te spreken. De tweejaarlijkse onderhandelingen over de CAO zaten muurvast. De werknemers beslisten daarom een blokkade op te werpen en vrachtwagens niet binnen of buiten te laten. Iedereen kon wel gaan werken.
Na een stakingsdag en 2 dagen blokkade spande de directie een rechtszaak aan en werden er dwangsommen opgelegd om de acties te doen stoppen. In Leuven weigerde daarop 90% van de nachtploeg en 80% van de ochtendploeg om terug aan het werk te gaan. De eenheid van de werknemers en hun doorzettingskracht maakte dat AB InBev uiteindelijk moest zwichten.
De arrogantie van AB InBev
De arbeiders hadden groot gelijk om actie te voeren. Hun eisen gingen vooral over werkzekerheid, maar ook over het correct uitbetalen van de lonen, problemen die al lang aanslepen. Vooral werknemers die flexibel werken, inspringen tijdens weekends of extra shifts doen, krijgen vaak een verkeerd loon uitbetaald, tot wel 200 euro te weinig. Dat voor een bedrijf dat vorig jaar in België 2,67 miljard euro winst maakte. De directie strijkt ondertussen vette premies op en hoofdaandeelhouder Alexandre Van Damme heeft 17,3 miljard euro op zijn rekening staan. Daarvoor moet de gemiddelde werknemer 700.000 jaar werken.
De eis van werkzekerheid werd nu ingelost. Zowel bedienden als arbeiders krijgen een opzegvergoeding van 36 maanden als ze zonder reden worden ontslagen.
Steun van PVDA
De PVDA steunde de acties van bij het begin. Zo kwam ex-Ford arbeider en parlementslid Gaby Colebunders in het parlement tussen om de arrogantie van de directie aan te klagen. Leuvens gemeenteraadslid Line De Witte schreef een open brief aan burgemeester Ridouani (sp.a) met de vraag waarom hij zijn agenten met de deurwaarder meestuurde – iets wat zijn voorganger Tobback meermaals weigerde – en zo de directie actief steunde om de blokkade te laten opheffen.
De PVDA wil dat de werkzekerheid en het eerlijk uitbetalen van de lonen vanzelfsprekend zijn. Daarom startten de partij in 2010, na de lange acties bij AB InBev, met de uitwerking van de wet InBev. Samen met delegaties van AB InBev en Caterpillar werd de wet op punt gesteld en op 27 februari 2017 ingediend. Het wetsvoorstel is zeer duidelijk en wil voorkomen dat bedrijven die winsten maken werknemers collectief ontslaan. Gaat de patroon toch over tot ontslag, dan kunnen er boetes volgen en zelfs een gevangenisstraf. Dit is de enige manier om voor echte werkzekerheid te zorgen.