Kim De Witte: “Minister Jambon kent blijkbaar zijn eigen pensioenhervorming niet”
Kersvers minister van Pensioenen Jan Jambon (N-VA) beschuldigde onze volksvertegenwoordiger en pensioenspecialist Kim De Witte in De Kamer van leugens en fake news: volgens Jambon zouden periodes van ziekte niet meetellen voor de toepassing van de pensioenmalus. Daardoor zou de impact van de malus minder groot zijn dan Kim beweerde.
In het regeerakkoord staat nochtans zwart op wit het tegendeel. Onder de titel “Flexibele pensioenleeftijd met actuarieel neutrale correctie” wordt de pensioenmalus uitgelegd. Wie niet aan 35 loopbaanjaren van 156 dagen met effectieve arbeidsprestaties geraakt en wie geen 7.020 effectief gewerkte dagen kan voorleggen, verliest een stuk van zijn of haar reeds opgebouwde pensioen (2% per jaar vervroegd pensioen tot 2030, 4% vanaf 2030 en 5% vanaf 2040).
In de derde paragraaf onder de bovenvermelde titel wordt toegelicht welke periodes gelijkgesteld worden met effectieve arbeidsprestaties. Het gaat over de periodes van moederschapsrust, geboorteverlof en loopbaanonderbrekingen/verminderingen met zorgmotief.
Ziekte staat er niet bij:
Uit de begrotingstabellen blijkt de impact van deze maatregel. Tegen 2029, wanneer de malus nog op 2% staat, moet deze maatregel al 448 miljoen euro opbrengen. Het is de tweede belangrijkste besparing op de pensioenen tijdens deze legislatuur en zal één van de belangrijkste worden in de toekomst.
“De impact van de maatregel is groot”, vertelt Kim. “Iemand die halftijds werkt en één dag ziek is, komt niet meer aan 156 effectief gewerkte dagen per jaar. Hij of zij verliest dus een volledig jaar op zijn of haar loopbaanteller. Volgens de cijfers die wij hebben opgevraagd bij de Federale Pensioendienst zouden minstens één op drie werknemers een malus krijgen.”
Vrouwen en mensen met een zwaar beroep zijn het grootste slachtoffer van deze malus.
Verantwoordelijke organisatie en volksvertegenwoordiger in de Kamer
Een concreet voorbeeld: een zorgkundige die op haar 20ste begint te werken en tot haar 63ste actief blijft, heeft 43 gewerkte jaren achter de rug. Als ze tien jaar halftijds gewerkt heeft en tijdens die periode minstens één dag ziek geweest is pér jaar, dan is de malus van toepassing op haar. Als ze kanker heeft gehad en enkele jaren nodig heeft gehad om te herstellen, dan is de malus van toepassing op haar. Als ze opgewerkt en uitgeput is om 63 jaar en met pensioen gaat, dan verliest ze 16 procent van haar pensioen vanaf 2030 (wanneer de wettelijke pensioenleeftijd op 67 jaar komt te liggen en de malus op 4%) en 20 procent vanaf 2040.
“Deze maatregel is niet alleen ingrijpend, ze is ook onrechtvaardig”, aldus Kim. “We zijn niet gelijk voor de dood. Mensen zonder diploma, vaak actief in een zwaar beroep, leven gemiddeld 8 jaar minder lang en 20 jaar minder lang in goede gezondheid. Ze beginnen veel vroeger te werken en willen bijgevolg ook vroeger kunnen stoppen om nog een beetje van het leven te genieten na een intense loopbaan. Zij worden veel harder getroffen dan mensen met een diploma, die later beginnen werken én langer leven.”
Over de aanvaring met minister Jambon besluit Kim: “Ofwel kent de minister zijn eigen regeerakkoord en de pensioenhervorming niet goed, ofwel krabbelt de regering al terug. In dat laatste geval stel ik voor dat de minister een paragraaf toevoegt aan het regeerakkoord om de gelijkgestelde periodes uit te breiden.”