Huishoudhulpen in actie: “Het is een zwaar beroep, maar ook zwaar onderbetaald”
In de meeste sectoren is er een algemene loonsverhoging van 1,1% voorzien, zoals vastgelegd in de loonnorm 2019-2020 die is afgesloten tussen werkgevers en werknemers. Maar de grote dienstenchequebedrijven weigeren die door te voeren. Dat pikken de huishoudhulpen niet. Deze week hielden ze een actieweek. Ze eisen een deftig loon en respect voor hun zware werk
Huishoudhulpen verdienen gemiddeld maar 1.000 euro per maand. Ze werken zich kapot voor 11,50 euro per uur. De algemene loonsverhoging van 1,1% in de dienstensectoren wordt door de grote dienstenchequebedrijven niet aanvaard. Zij willen maar 6 eurocent bruto of 0,65% opslag geven.
Dat is te weinig. Zeker gezien deze loonsverhoging de enige manier is voor de poetshulpen om hun lonen te zien stijgen. “We hebben geen anciënniteit”, vertellen ze. “Na drie jaar werk wordt ons loon bevroren. Ondanks het feit dat we dagen van 12 uur doen, worden wij daar niet voor beloond.”
“Ze kopen alle kleine concurrenten op en kunnen dan nog dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders. Maar voor een loonsverhoging voor hun werknemers, zou dan geen geld zijn?”
Dinsdag voerden 150 poetshulpen in Brugge actie aan de hoofdzetel van DienstenAanHuis, een van de grootste dienstenchequebedrijven in het land.
Donderdag volgende een tweede actie in het Limburgse Hoeselt. Delegaties uit de rest van de provincie, maar ook uit Antwerpen en Charleroi voerden er actie aan Trixxo, nog zo’n reus uit de sector, die de gerechtvaardigde loonsverhoging voor de poetshulpen wegwuift.
“Wij willen een deftig loon”, klinkt het bij de stakende huishoudhulpen. “De meerderheid van ons heeft klachten aan de spieren, de gewrichten en zelfs de longen door blootstelling aan chemische poetsmiddelen. Het is een zwaar beroep. Maar ook zwaar onderbetaald.”
“We hebben geen geld”, laten de werkgevers weten. Maar geen poetshulp die dat gelooft.
“Mastodonten als DienstenAanHuis en Trixxo krijgen subsidies van de overheid en maken enorme winsten. Ze kopen alle kleine concurrenten op en kunnen dan nog dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders. Maar voor een loonsverhoging voor hun werknemers, zou dan geen geld zijn?”, zegt een strijdvaardige poetshulp.
De PVDA eist in navolging van het gemeenschappelijk vakbondsfront respect voor de poetshulpen. De partij steunt hun strijd voor hun verdiende loonsverhoging en voor respect voor hun zware werk. #SchoonGenoeg
Bekijk hieronder de interventie van PVDA-voorzitter Peter Mertens in de Kamer.