Het nieuwe ManiFiesta wordt meer dan ooit een volks feest
Hopelijk staan 9 en 10 september al lang vet gemarkeerd op je kalender. Want dat wordt het weekend van het nieuwe ManiFiesta! Voor de dertiende editie pakt het grote Feest van de Solidariteit uit met heel wat nieuwigheden. Om dat allemaal toe te lichten, kloppen we aan bij Jan Franssen, kersvers algemeen directeur van je favoriete festival.
Wil jij erbij zijn?
Kijk naar de affiche, surf naar de website en je ziet het meteen: ManiFiesta zit in een nieuw kleedje. “We willen aan iedereen laten zien dat we willen groeien, dat we ambitie hebben”, vertelt Jan Franssen. “Na dertien jaar is het tijd dat ManiFiesta zich van A tot Z opnieuw uitvindt. We hebben professionele mensen aangetrokken om dat te doen en we zijn heel blij met het resultaat.” De nieuwe festivaldirecteur is duidelijk in zijn nopjes en straalt van enthousiasme.
Een nieuwe directeur, uitbreiding van de organisatieploeg, een nieuwe stijl. Het maakt ons benieuwd.
Jan Franssen. Sinds een paar jaar heeft ManiFiesta zijn thuishaven in Oostende, op de Wellingtonrenbaan. Die locatie heeft veel mogelijkheden. We hebben voor dit jaar de organisatie van het terrein helemaal herzien. We mikken op twintigduizend bezoekers. Om dat te realiseren, moeten we niet alleen onze ploeg uitbreiden en de werking professionaliseren, maar ook durven nadenken over het concept van ManiFiesta.
Wat houdt die professionalisering zoal in?
Jan Franssen. De organisatie en begeleiding van vrijwilligers, het vervoer van en naar het terrein, de voorzieningen voor mensen die willen kamperen...dat zijn bijvoorbeeld dingen die sterk verbeterd worden. We zijn ook beter voorzien op alle mogelijke weersomstandigheden.
We halen ook verschillende functies uit elkaar. Vandaar dat ik er nu bijvoorbeeld als algemeen directeur bij gekomen ben. En ik wil zeker benadrukken dat Mario Franssen (directeur van ManiFiesta van 2017 tot en met 2022) aan boord blijft als programmadirecteur.
Wat mogen we zoal verwachten van het nieuwe ManiFiesta?
Jan Franssen. Het wordt meer dan ooit een volks feest. Ons publiek wordt breder. We willen iedereen bereiken. Naast de vertrouwde sprekers, politieke debatten, syndicale ontmoetingen en zo meer, zorgen we voor meer familie-activiteiten: animatie, spelletjes, meer plek voor allerlei organisaties die hun eigen activiteiten organiseren, … Voor elk wat wils.
Vandaar dat het terrein ook groter wordt?
Jan Franssen. Juist. Dat is ook wat bezoekers willen. Mensen willen het makkelijk en comfortabel het festivalterrein rond kunnen lopen. De verschillende provinciale tenten en die van de aanwezige organisaties krijgen meer ruimte. De organisaties zullen uitgedaagd worden om nog meer te tonen wat ze te bieden hebben.
Er zal ook veel meer sport zijn, met een echte sportzone: voetbal, basket, skaten, boks, ...
Ook voor jongeren zal er meer ruimte zijn. We maken een nieuw jongerenplein, met een tweede podium in een echte concerttent, uiteraard met een programma dat echt gericht is naar jongeren. We verwachten daar een bredere waaier aan jongerenorganisaties.
En iedereen kan zelf activiteiten voorstellen?
Jan Franssen. Ja. Stel je woont in Antwerpen en je bent actief in een dartsclub. Als je jouw club wil meebrengen naar ManiFiesta om daar een activiteit aan te bieden, dan is dat heel welkom. We hebben niets liever. Of je zit in een boksclub, dan kunnen we die op het jongerenplein een plek bieden. Zo krijgen we een waaier aan activiteiten, allemaal onder diezelfde noemer van samenhorigheid, uitwisseling en solidariteit.
Komen er ook nieuwigheden op cultureel vlak?
Jan Franssen. Ook daar zal er voor iedereen wat te vinden zijn. Voor wie van klassieke muziek houdt, zal er op zondagvoormiddag een strijkkwartet spelen. We krijgen ook jazz, slam poetry, theater... Kortom, nog meer culturele diversiteit.
Er is ook al lang vraag naar een filmaanbod. Wel, naast het festivalterrein is een bioscoop. We gaan daar een paar zalen in gebruik nemen om ‘s avonds films en documentaires te draaien. Overdag kunnen we die bioscoopzalen ook nog gebruiken voor andere activiteiten.
Klinkt allemaal prima. Maar verdwijnt het politieke programma dan niet wat naar de achtergrond?
Jan Franssen. Zeker niet. We blijven hét feest van de solidariteit, voor heel België. Maar we zijn ook het feest van de hoop, we willen laten zien dat een andere wereld mogelijk is. En we blijven ook het feest van de eenheid. We hebben dit jaar bijvoorbeeld Axelle Red uitgenodigd. Dat is iemand die de eenheid van het land heel belangrijk vind en dat ook uitdraagt.
We hebben ook weer boeiende internationale sprekers. Zoals bijvoorbeeld Chris Smalls, oprichter en voorzitter van de Amazon Labor Union in de VS. Hij was heel gecharmeerd dat we hem voegen. En natuurlijk Jeremy Corbyn, voormalig voorzitter van Labour in Groot-Brittannië en vredesactivist. Vorig jaar moest hij helaas afzeggen. Maar wat vrijwel niemand weet, is dat zijn vrouw er toen wel was. Zij was zo enthousiast dat ze tegen haar man gezegd heeft: "Jeremy, deze keer moet je er zeker bij zijn."
Ons politiek programma blijft zeker belangrijk, onze vaste waarden blijven. Maar we willen meer aandacht voor het feestelijk karakter. Mensen komen enerzijds omwille van hun engagement, maar ze moeten ook graag bij ons zijn omwille van de sfeer en de feestelijkheid.
En zonder twijfel zijn de vrijwilligers ook een van die vaste waarden.
Jan Franssen. Zonder de inzet van de bijna tweeduizend vrijwilligers bestaan we niet. Zonder hen zouden we het nooit voor elkaar krijgen. Dat is voor mij ook een beetje het karakter van het festival. We zouden veel meer dingen kunnen uitbesteden, maar wij kiezen er bewust voor om met vrijwilligers te werken. Hun omkadering gaan we verbeteren. We willen ManiFiesta samen maken, met mensen uit alle delen van het land. We zijn solidair en willen dat heel concreet laten zien.