We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Graaicultuur gaat door: ex-Kamerleden vertrekken met 11,5 miljoen euro uittredingsvergoedingen

62 ex-Kamerleden die op 9 juni niet herverkozen werden, zouden in totaal voor bijna 11,5 miljoen euro aan uittredingsvergoedingen opstrijken.* Dat blijkt uit interne documenten die we konden inkijken. Onze volksvertegenwoordigers zijn daar niet bij. Zij hebben elke uittredingsvergoeding consequent geweigerd.

dinsdag 8 oktober 2024

Beeld van de Kamer

We horen vaak mooie woorden over een nieuwe politieke cultuur, maar als puntje bij paaltje komt, zien we dat bijna alle parlementsleden mee van deze riante vergoedingen profiteren.

“Of ze ondertussen al een nieuwe job hebben of niet, deze politici krijgen € 10.000 bruto per maand uitbetaald bovenop hun eventueel nieuwe inkomen. Niet te verantwoorden”, vindt onze voorzitter Raoul Hedebouw.

Van de 68 niet-herverkozen Kamerleden die er recht op hadden, hebben er 62 effectief een uittredingsvergoeding aangevraagd, ook zij die daarnaast nog een ander mandaat of een andere job hebben. Onder de zes die weigerden: alle vier de PVDA-volksvertegenwoordigers die stopten.

Ook de Vlaams Belang-mandatarissen strijken hun vertrekpremies op. Ze doen zich voor als de partij van het volk, maar ze graaien even graag mee als de rest.

Raoul Hedebouw

Voorzitter PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

De PVDA is de enige partij die consequent in alle parlementen weigerde om de vertrekpremies op te nemen.

“Van alle andere partijen vinden we namen terug op de lijst. Vlaams Belang, Open Vld, cd&v, N-VA, Groen en Vooruit: allemaal profiteren ze mee van dit systeem. Zo strijken ook vijf Vlaams Belang-mandatarissen hun vertrekpremies op. Die zouden oplopen tot € 126.000 bruto. Ze doen zich voor als de partij van het volk, maar ze graaien even graag mee als de rest”, zegt Raoul.

Sommige politici krijgen nog een extra vertrekpremie voor ‘bijzondere functies’.

“Onder meer Bureauleden en fractievoorzitters hebben niet alleen tijdens, maar ook na hun mandaat nog recht op een extraatje”, licht Raoul toe. “En ook deze bedragen lopen hoog op. Voor een commissievoorzitter, de ‘minst’ vergoede bijzondere functie, gaat het om maandelijks € 1.600 euro bruto, voor de voorzitter van de Kamer Bureau gaat het maar liefst over meer dan € 10.000.”

Het is makkelijk voor politici om asociale maatregelen te stemmen als ze zichzelf zulke privileges toekennen.

Raoul Hedebouw

Voorzitter PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

“Het is makkelijk voor politici om asociale maatregelen te stemmen, de accijnzen te verhogen of de lonen te blokkeren als ze zichzelf privileges toekennen en leven met een inkomen dat dat van de meerderheid van de bevolking ver overstijgt. Dit moet stoppen”, zegt Raoul.

Onder onze druk hebben de partijen in de nieuwe Vlaamse meerderheid de regeling van de uitstapvergoedingen in het Vlaams parlement moeten herzien. Ze hebben de duur van de vergoeding verminderd, maar behouden het systeem: een afgevaardigde die niet herkozen wordt, blijft gedurende meerdere maanden zijn loon van 10.000 euro bruto behouden, of hij nu een andere job heeft of niet. “Dat is niet voldoende”, reageert Raoul Hedebouw.

Wij willen dat het systeem van uittredingsvergoedingen afgeschaft wordt en dat het statuut van politici gelijk wordt getrokken met dat van gewone werknemers. Na afloop van hun mandaat zullen ze dan recht hebben op een gewone werkloosheidsuitkering.

We zullen die eis opnieuw op tafel leggen op de eerste bijeenkomst van het Bureau van de Kamer.

*Er is 9,9 miljoen euro opzijgezet om te storten naar de niet-herverkozen parlementsleden. Met de pensioenbijdragen erbij zou dat neerkomen op een totale kost voor de samenleving van 10,6 miljoen. Daarnaast wordt er ook bijna 900.000 euro uitbetaald aan uittredignsvergoedingen voor bijzondere functies.

Deze Kamerleden vertrekken met een uittredingsvergoeding