Geen coronacrisis voor de zorgvastgoedbedrijven
Verschillende woonzorgcentra werden de afgelopen maanden zwaar getroffen door de coronacrisis. Maar volgens een studie van de PVDA hebben de zorgvastgoedbedrijven die eigenaar zijn van talloze woonzorgcentra daar weinig van gevoeld. Lise Vandecasteele, huisarts en volksvertegenwoordiger voor de PVDA in het Vlaams Parlement reageert: “Terwijl het personeel van de woonzorgcentra kreunt onder de werkdruk en de woonzorgcentra meer dan 70 miljoen aan overheidssteun krijgen wegens lege bedden, maakten de drie grootste zorgvastgoedbedrijven Aedifica, Care Property Invest en Cofinimmo afgelopen jaar 300 miljoen euro winst. Geld dat niet geïnvesteerd wordt in de zorg, terwijl de noden vandaag torenhoog zijn.”
De drie grootste zorgvastgoedbedrijven in ons land Aedifica, Care Property Invest en Cofinimmo zijn samen eigenaar van zo’n 245 woonzorgcentra. Deze verhuren ze dan door aan de uitbaters van woonzorgcentra. Waaronder commerciële spelers Armonea of Senior Living Group, maar ook tientallen OCMW’s. “De zorgvastgoedbedrijven lopen geen enkel risico. Ze sluiten contracten voor tientallen jaren af en hun inkomsten zijn verzekerd door de subsidies van de overheid en de hoge dagprijzen die bewoners betalen”, stelt Vandecasteele.
“Van de 1800 euro die bewoners gemiddeld betalen om een maand in een woonzorgcentrum te verblijven, vloeit een substantieel deel rechtstreeks naar de zorgvastgoedbedrijven”, gaat Vandecasteele verder. “Bij Aedifica is dat zo’n 619 euro per kamer die ze verhuren en nieuwssite Apache berekende dat dit bij sommige woonzorgcentra zelfs hoger ligt dan 700 euro per maand. Bovendien hebben ze amper kosten, mits ze zelfs niet eens verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de gebouwen. Een prima business model, zo blijkt uit de winstcijfers die zelfs tijdens de coronacrisis torenhoog zijn.”
De drie bedrijven zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. “Hun gezamenlijke vastgoedportefeuille is op vijf jaar tijd verdubbeld in waarde”, gaat Vandecasteele verder. ”Op wereldschaal bezitten de drie bedrijven samen zorgvastgoed met een waarde van 5,8 miljard euro. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014, waar de gezamenlijke portefeuille 2,3 miljard euro bedroeg. Ze maken jaarlijks gezamenlijk honderden miljoenen euro's winst. Het grootste deel van dat zorgvastgoed bevindt zich in ons land.”
Vastgoedbedrijven die over een portefeuille beschikken die voor minimum 60% uit zorgvastgoed bestaat, kunnen bovendien genieten van een fiscaal gunstregime. “Als belegger betaal je op dividenden slechts 15% roerende voorheffing in plaats van het standaardtarief van 30%. Door zulke kortingen stimuleert de overheid de vermarkting van de zorg”, vindt Vandecasteele. “Op de koop toe betalen de drie grote zorgvastgoedbedrijven in België amper belastingen op hun winst. Gezamenlijk betaalden ze in 2019 zo’n 4% aan vennootschapsbelasting. Een fiscaal cadeau van maar liefst 97 miljoen euro.”
De PVDA pleit om een halt toe te roepen aan deze tendens. “De woonzorgcentra kreunen al jaren onder de chronische onderfinanciering. Tijdens deze coronacrisis werd meer dan ooit duidelijk hoe groot de tekorten zijn aan personeel, dat bovendien niet naar waarde verloond wordt. Laat ons die honderden miljoen euro’s gebruiken om effectief te investeren in een zorgsector zonder winstoogmerk, in plaats van het geld weg te laten stromen naar de zakken van enkele aandeelhouders”, besluit Vandecasteele.
De drie grote spelers in het zorgvastgoed