FinCEN Files: 2.000 miljard zwart geld witgewassen dankzij grote banken, PVDA vraagt onderzoek
De nieuwste onthullingen door het ICIJ, het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten, wijzen op de belangrijke rol van de bankensector in financiële misdrijven. Hoewel het om informatie gaat van de antiwitwasdiensten in de Verenigde Staten, zijn België en de Belgische grootbanken zeer sterk betrokken. Ons land komt voor in maar liefst 365 van de 2.100 documenten van de FinCEN Files.
De vier grootste bankinstellingen in België – ING, KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis – worden vermeld in de FinCEN Files. Hun rekeningen worden gebruikt voor verdachte geldstromen variërend van enkele duizenden tot enkele miljoenen euro’s. Er werd zelfs een bedrag van een half miljard dollar overgemaakt van een Belgische bankrekening van een offshorebedrijf op de Britse Maagdeneilanden.
Drie van de zes grote internationale banken die het meest betrokken zijn in de FinCEN Files behoren bovendien tot de top-15 van banken met de grootste bankbalans in België: Deutsche Bank, JP Morgan en Bank of New York Mellon.
PVDA-voorzitter Peter Mertens legt uit: “Sinds de fraudezaken met de forfaitaire buitenlandse belasting en de KB Lux-affaire weten we dat banken een sleutelrol spelen in belastingfraude en financiële criminaliteit. In de bijzondere Kamercommissie rond de Panama Papers in 2016-2017 kwamen de toplui van de grootste Belgische banken ons vertellen dat het er nu zo niet meer aan toe gaat en dat hun activiteiten nu sterk worden gecontroleerd door de Nationale Bank en de Cel voor Financiële Informatieverwerking. Deze nieuwe onthullingen tonen duidelijk aan dat deze maatregelen niet voldoende zijn.”
“Belgische banken hebben nog steeds filialen in belastingparadijzen”, gaat Peter Mertens verder. “De minister van Financiën antwoordde op een van onze parlementaire vragen dat er in 2019 voor in totaal 122,7 miljard euro uit België is betaald aan de Verenigde Arabische Emiraten. 85% was afkomstig uit de financiële sector.”
De PVDA vraagt daarom de oprichting van een onderzoekscommissie die zich specifiek richt op het toezicht op de bankensector. De commissie moet ook de sancties bestuderen voor overtredingen en de doeltreffendheid van die sancties.