Farmareus GSK zet productie levensnoodzakelijk antibioticum stop: PVDA eist dat minister De Block actie onderneemt
In een brief aan de Belgische apothekers kondigt het farmabedrijf GSK aan dat het de productie en commercialisatie van het antibioticum Clamoxyl IV (voor intraveneuze toediening) stopzet. “Na de patiënten maandenlang te hebben gegijzeld met een stockbreuk, beslist GSK nu eenzijdig om de productie van dit levensnoodzakelijk geneesmiddel stop te zetten omdat het niet genoeg opbrengt”, reageert Sofie Merckx, huisarts en volksvertegenwoordigster voor de PVDA in de Kamer.
Dit nieuws valt samen met de publicatie van twee wetenschappelijke rapporten waarin de Wereldgezondheidsorganisatie aan de alarmbel trekt over het falende antibioticabeleid van grote farmabedrijven. “De WGO stelt hierin aan de kaak hoe grote farmaceutische bedrijven zich steeds meer uit de productie en ontwikkeling van antibiotica terugtrekt. De reden is duidelijk: voor big farma is dit geen lucratieve markt. Er moet zorgvuldig met antibiotica omgesprongen worden, en dat past niet in het businessmodel van de farmaceutische bedrijven waarin maximale winst van de aandeelhouders altijd voorrang heeft op de gezondheid van de patiënten”, stelt Sofie Merckx.
GSK haalde afgelopen zomer het nieuws als gevolg van het problematische tekort aan Clamoxyl IV dat maar liefst 9 maanden duurde. “Dat geneesmiddel is de eerst aangewezen behandeling voor een reeks levensbedreigende aandoeningen, zoals endocarditis (ontsteking van de binnenkant van de hartspier en de hartkleppen), meningitis (hersenvliesontsteking) of sepsis bij kinderen (veralgemeende ontsteking met shock), maar het was sinds maart vorig jaar niet meer beschikbaar. Dat zorgde voor heel wat onzekerheid bij artsen en patiënten”, aldus de gezondheidsspecialiste van PVDA.
GSK kondigt nu aan het geneesmiddel vandaag opnieuw te leveren, maar de productie volgend jaar wel definitief stop te zetten. “Dat is bijzonder problematisch”, reageert Sofie Merckx, “want in tegenstelling tot in buurlanden zoals Nederland, zijn er in ons land geen andere alternatieven voor dit levensnoodzakelijk geneesmiddel voorhanden”.
De PVDA-volksvertegenwoordigster roept minister van Volksgezondheid Maggie De Block op om snel oplossingen te zoeken. Ze verwijst hierbij naar een precedent met het farmaceutisch bedrijf Therabel, dat vorig jaar na protest en overleg op haar beslissing terugkwam om de bloedverdunner Marevan van de markt te halen. “Ook hier is het niet normaal dat GSK eenzijdig beslist om de productie van een levensnoodzakelijk antibioticum stop te zetten”, besluit Sofie Merckx. “GSK geniet in ons land van een heus fiscaal gunstregime, dat op maat van de farmareus uitgewerkt werd en ervoor zorgt dat het bedrijf in 2018 amper 0,1% belastingen betaalde. Het bedrijf strijkt enorme winsten op, 516 miljoen euro nog in datzelfde jaar. Farmabedrijven hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het kan niet dat zij puur winstbejag laten voorgaan op de gezondheid van de patiënten.”