Farmabedrijf Novartis en groothandelaar Febelco spelen met stocks borstkankermedicijn om meer winst te maken
“Patiënten verwachten dat ze hun noodzakelijke medicatie kunnen krijgen wanneer ze die nodig hebben”, zegt Anne Delespaul, gezondheidsspecialiste van de PVDA. “Het is aan de overheid om dat te garanderen.” Dat een belangrijk geneesmiddel als Femara (tegen borstkanker) voor onbepaalde tijd niet beschikbaar is, is onaanvaardbaar.
Al in juli trok patiënte Marleen Pollet aan de alarmbel omdat haar noodzakelijke borstkankermedicijn Femara niet beschikbaar was. Minister De Block reageerde toen dat de problemen zouden worden opgelost tegen 26 juli, maar vandaag is er nog steeds geen oplossing. De PVDA onderzocht de zaak en komt tot de conclusie dat het gaat om een bewuste strategie van de farma-industrie om hun winsten te verzekeren.
“Deze stockbreuken zijn geen toeval,” zegt Anne Delespaul, gezondheidsspecialist van de PVDA. “Voor Femara kan noch producent Novartis, noch groothandelaar Febelco een duidelijke reden geven voor de tekorten, net omdat het niet uit te leggen valt. Een prijsvergelijking toont aan dat Femara in Nederland bijvoorbeeld meer opbrengt dan in België en dat de generische variant Letrozol dan weer meer opbrengt in België. Dat laatste is door Febelco bij ons wel leverbaar, het eerste niet. Toeval?”
Bovendien laat minister De Block gewoon begaan en minimaliseert ze de stockbreuken. Maar voor iemand als Marleen zijn deze geneesmiddelentekorten helemaal niet zo relatief, maar bloedserieus. Ze is ongerust en boos. “En terecht,” reageert Anne Delespaul, “Patiënten hebben recht op hun medicatie en het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat producenten en leveranciers de continuïteit garanderen.”
De PVDA eist dat de overheid dringend maatregelen neemt om stockbreuken in te dijken. “Wij willen dat de minister elke stockbreuk ernstig onderzoekt en onmiddellijk de nodige maatregelen neemt”, aldus Anne Delespaul. “De manier waarop farmabedrijven en groothandelaars tekorten uitlokken en gebruiken om hun winsten op te drijven, is een businessmodel op zich geworden. Het is aan de minister om dat aan te pakken, desnoods door naar de rechter te stappen. Patiënten verwachten dat ze hun noodzakelijke medicatie kunnen krijgen wanneer ze die nodig hebben.”
De linkse partij roept ook de Kamercommissie Volksgezondheid samen om meer transparantie te bekomen. “De minister moet farmaceutische bedrijven die geen oplossing bieden voor stockbreuken dagvaarden om hen zo te verplichten te leveren, dat kan juridisch. Verder moet ze ook blijven ijveren voor een regelgeving die groothandelaars verplicht om in eerste instantie de Belgische markt te bevoorraden. Die regelgeving bestond maar werd door het Grondwettelijk Hof in juli geschorst,” besluit Anne Delespaul.