Exclusieve studie: een vijfde van besmettingen gebeurt op de werkvloer
“Uit onze nationale studie komt de werkvloer naar voor als de belangrijkste motor van de epidemie, dit in tegenstelling tot wat vertegenwoordigers van de werkgeverslobby willen doen geloven”, stelt Sofie Merckx, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en federaal volksvertegenwoordigster bij PVDA. “Dit toont aan dat dringend bijkomende en dwingende maatregelen nodig zijn om de werknemers op de werkvloer te beschermen."
Waar loopt men een besmetting met het coronavirus op? Op die essentiële vraag kan men in ons land tot op heden nog steeds geen sluitend antwoord geven. Daar is brononderzoek voor nodig, waarbij men in het geval van een positieve test de hele keten van besmettingen in kaart brengt. De elf huisartsenpraktijken van Geneeskunde voor het Volk, ingeplant in grote steden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, voerden daarom zelf een onderzoek uit bij 517 positief geteste patiënten en komen met opvallende resultaten.
Meer dan een vijfde van de patiënten die buitenshuis besmet raakten (21,3%), identificeerden de werkvloer als bron van besmetting.
“Gelijkaardige resultaten blijken uit studies uit het buitenland”, vertelt Sofie Merckx. “Dit gaat in tegen de stelling van mensen zoals VBO-voorzitter Pieter Timmermans die beweren dat de werkplek de meest veilige omgeving zou zijn.” Na de werkvloer volgen het onderwijs (19,5%), contact met de bredere familiekring (17,3%) en activiteiten in de vrije tijd (15,8%). “Vooral deze laatste sectoren worden ingrijpende maatregelen genomen zoals de avondklok, het sluiten van de horeca en de bubbel van 1”, aldus Merckx. “Het contrast met de maatregelen op de werkvloer waar men achter de feiten blijft aanlopen en er onvoldoende ingrijpend wordt opgetreden, is groot.”
De huisartsen van Geneeskunde voor het Volk ontvangen steeds meer getuigenissen van patiënten die onder druk worden gezet om toch maar te blijven doorwerken en de quarantaine niet te respecteren. “Soms zelfs bij positief geteste patiënten”, vertelt Merckx. “Dit plaatst onze patiënten voor de onmogelijke keuze tussen hun gezondheid en hun inkomen of in sommige gevallen zelfs hun job.” De PVDA stelt een aantal maatregelen voor, zoals 100% inkomensbehoud bij quarantaine, een moratorium op ontslagen tijdens de crisis en versterkte controles op de werkvloer.
Het pilootproject van Geneeskunde voor het Volk toont het belang van brononderzoek en de integratie ervan in de eerste lijn aan. “Bij slechts 6,8 % van onze patiënten konden we de bron van besmetting niet achterhalen”, legt Merckx uit. “In het brononderzoek van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is dat meer dan een derde. Dat heeft te maken met de vertrouwensband die huisartsenpraktijken hebben met hun patiënten, maar ook met de tijd die de vrijwilligers kregen. Medewerkers van callcenters krijgen amper een kwartier tijd voor het contact- en brononderzoek, dat is echt ruim onvoldoende”.
De PVDA vraagt Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid, om zo snel mogelijk een nationale strategie voor brononderzoek uit te rollen. “Enkel door voor heel België op eenzelfde manier de juiste cijfers te verzamelen, kunnen we nauwkeurig in kaart brengen hoe het virus zich precies verspreidt”, besluit Merckx. “Alleen zo kunnen we de epidemie efficiënt en doelgericht indijken, zonder dat het maatschappelijke leven hiervoor volledig moet worden stilgelegd. Het is de enige manier om de mensen concrete perspectieven te bieden voor de komende maanden en uitzicht te geven op een uitweg uit deze donkere periode.”
Lees hier de volledige studie.