We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Ex-N-VA-ministers moeten ontslagregeling afwijzen

De PVDA verzet zich tegen de ontslagregeling voor de voormalige N-VA-ministers en -staatssecretarissen. De linkse partij hekelt dat de ex-ministers aanspraak maken op twee voltijdse medewerkers. Johan Van Overtveldt behoudt zelfs zijn loon. 

dinsdag 11 december 2018

“Ze hebben zelf hun ontslag aangeboden, maar kunnen nu toch weer genieten van een reeks privileges waar gewone mensen maar van kunnen dromen,” zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw. “Wanneer gaat men eindelijk eens inzien dat dit niet zo verder kan?”

Nu ze ontslag hebben genomen uit de regering-Michel I, kunnen de voormalige N-VA-ministers een beroep doen op een aantal maatregelen. Johan Van Overtveldt zal nog zijn ministeriële wedde op zijn bankrekening gestort zien. “Dat is ongeveer 94.000 euro in totaal,” zegt Hedebouw. “Of 9472 euro per maand, 10 maanden lang. Is dat nog normaal voor iemand die zelf opstapt? Onder deze regering zijn er duizenden werknemers op straat gezet: bij Caterpillar, Siemens, ING, Ikea, Carrefour, Delhaize, AB InBev… Zij moeten het met héél wat minder doen. En zij hadden geen keuze.”

De PVDA klaagt ook aan dat alle voormalige N-VA-regeringsleden, dus ook Jan Jambon, Theo Francken en Zuhal Demir die terug parlementslid worden, nog zeker tot de volgende verkiezingen een beroep doen op twee voltijdse medewerkers.

“Voor Van Overtveldt zal dat zijn om cv’s te schrijven, neem ik aan”, reageert Hedebouw. De N-VA’ers moeten hun twee voltijdse medewerkers afstaan, vindt de PVDA. Raoul Hedebouw: “In de werkgroep politieke vernieuwing was iedereen het eens om dit systeem af te schaffen. Zelfs de N-VA, die in die werkgroep op de meeste dossiers dwars lag, was vragende partij. Laat het hen dan eerst toepassen op zichzelf.”

De linkse partij wijst erop dat de laatste tijd alweer het ene politieke privilege na het andere naar boven kwam. De PVDA pleit al heel lang voor het verlagen van de lonen van parlementsleden, en onlangs nog diende de partij een wetsvoorstel in om de hoge uittredingsvergoedingen voor parlementsleden af te schaffen. Haar twee volksvertegenwoordigers vroegen daar een debat over in de Kamer, maar werden daarin niet bijgetreden door de meerderheid.

“Alle politieke partijen blijven maar doen alsof dit normaal is, terwijl de rest van de bevolking het steeds harder te verduren krijgt. Het moet gedaan zijn met politici die harde opofferingen eisen van de bevolking, maar dat niet toepassen op zichzelf”, besluit Hedebouw.

Persdienst PVDA