We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Europese parlementsresolutie weigert oorlog in Oekraïne door onderhandelingen te beëindigen

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde zonet voor een resolutie die oproept militaire steun aan Oekraïne verder op te voeren. De resolutie weigert te spreken over vredesonderhandelingen. Dit is opmerkelijk want Oekraïens president Zelensky riep recent zélf op tot onderhandelingen met Rusland. Een amendement van de PVDA in die richting werd door de meerderheidspartijen weggestemd. We onthielden ons vervolgens in de stemming.

woensdag 17 juli 2024

Manifestatie voor de vrede in Brussel

De PVDA veroordeelde via amendementen in het Europees Parlement de Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne scherp en vroeg om respect voor de Oekraïense soevereiniteit. We dienden per amendement ook een voorstel in om via onderhandelingen en diplomatie een eind te maken aan de oorlog en zo een directe oorlog tussen kernmachten te vermijden. Dat voorstel werd door de meerderheidspartijen verworpen. “Hoeveel doden moeten er nog vallen? Ongelooflijk dat de traditionele partijen dit weigeren,” betreurt Botenga. “De Oekraïense president Zelensky sprak zélf over onderhandelingen met Rusland, maar het Europees Parlement wil alleen meer wapens, meer opbod en geen enkel groot Europees vredesinitiatief.”

De nieuwe resolutie van het Europees Parlement wil inderdaad de militaire steun aan Oekraïne massaal opvoeren. Volgens Marc Botenga, Europees volksvertegenwoordiger voor de PVDA, is dat militair opbod bijzonder gevaarlijk. “Eerst ging het over geld sturen, daarna wapens en munitie. Vervolgens tanks en F16's, en recent spraken Europese politici over het sturen van grondtroepen. Waar eindigt dit? Zijn we aan het slaapwandelen richting een derde wereldoorlog?”

Ieder land zou volgens het Europees Parlement ook jaarlijks een gegarandeerd deel van zijn begroting moeten omzetten in wapens voor Oekraïne, en meer geld geven aan de wapenindustrie. De resolutie eist dat België elk jaar 1,5 miljard euro wapens en militaire steun geeft om het conflict te voeden, en dat terwijl de volgende regering elders tientallen miljarden euro's wil besparen. “Het is wel bijzonder cynisch dat de Europese Unie wil dat landen besparen op pensioenen, gezondheidszorg of onderwijs, maar voor wapens en militaire multinationals opeens wel geld vindt.” oordeelt Botenga. De PVDA vraagt vooral meer Europese samenwerking gericht op de verdediging van het grondgebied, in plaats van op buitenlandse interventies.

We vinden het ook totaal onaanvaardbaar dat het Europees Parlement ervoor kiest wel een resolutie over Oekraïne te stemmen, maar dat weigert te doen voor Gaza. “Israël bombardeert ziekenhuizen, scholen en vluchtelingenkampen. Maar Europa levert nog steeds militaire en andere steun aan Israël. Die twee maten, twee gewichten zijn totaal onaanvaardbaar.”