Ernstige gebreken in een recordaantal woonzorgcentra
Er staan vandaag 32 zorgvoorzieningen voor ouderen onder verhoogd toezicht van de Zorginspectie. Dat is meer dan dubbel zoveel als een jaar geleden. “Minister Crevits (cd&v) mag de ernst van deze zwarte lijst niet onderschatten. Want in 32 zorgvoorzieningen is op dit moment de zorg voor en de veiligheid van ouderen niet meer gegarandeerd. Dat ligt niet aan het personeel. Het is de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Regering om in te grijpen”, zegt Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA). “Opvallend is dat het in 7 op 10 van de gevallen gaat om commerciële woonzorgcentra en dat het grootste probleem het personeelstekort en de medicatieveiligheid is”.
PVDA
Wanneer woonzorgcentra of assistentiewoningen de kwaliteitsregels ernstig overtreden, plaatst de Zorginspectie ze onder verhoogd toezicht. Dat is vandaag het geval voor 28 woonzorgcentra en 4 groepen van assistentiewoningen. De inspectie controleert de veiligheid, de personeelsbezetting, de medicatieveiligheid, de infrastructuur, de handhygiëne en de zorgdossiers.
Uit de inspectierapporten die de PVDA heeft ingekeken blijkt dat personeelstekorten en medicatieveiligheid de belangrijkste oorzaken zijn van het verhoogd toezicht. “De minister moet beseffen dat achter deze lijst gevaarsituaties schuilen voor de ouderen die wonen in de betrokken zorgvoorzieningen”, reageert Vandecasteele. “Ze kan de verantwoordelijkheid niet afschuiven op de voorzieningen, maar dient zelf ook structureel in te grijpen.”
Vandecasteele dringt bij bevoegd minister Crevits aan op maatregelen. “Deze lange lijst van voorzieningen waar het misloopt, moet een call-to-action zijn. Om overal kwaliteit te garanderen is er meer vast personeel nodig. Daarom steunen wij met de PVDA de eisen van de betoging van de vakbonden op dinsdag 13 juni. De zorg heeft nood aan een nieuw sociaal akkoord, meer personeel en vooral betere loons- en arbeidsvoorwaarden”, aldus Vandecasteele.
Opvallend blijft dat zeven op tien van de woonzorgcentra onder verhoogd toezicht commerciële instellingen zijn. Dat terwijl in Vlaanderen het aandeel commerciële woonzorgcentra een op de drie is. “Het is erg duidelijk dat een commerciële insteek de kans verhoogt dat het misloopt met de kwaliteit van de zorg”, zegt Vandecasteele. “De Vlaamse Regering dient dringend een einde te maken aan de groeiende commercialisering van de ouderenzorg. Dat kan via een moratorium op commerciële woonzorgcentra. Commercie en zorg gaan niet samen.”