Engie beloont aandeelhouders met dividendverhoging: “Hogere accijnzen voor de één, hogere dividenden voor de ander: de wereld op z’n kop”
Engie boekte vorig jaar 5,2 miljard euro nettowinst en beloont zijn aandeelhouders met een fikse dividendverhoging. PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens reageert: “De eerste van ‘vijf à tien moeilijke winters’ heeft Engie en zijn aandeelhouders duidelijk geen windeieren gelegd. Net wanneer de bevolking een accijnsverhoging op haar bord krijgt, trakteert Engie zijn aandeelhouders op een fikse dividendverhoging. Misschien wordt het eens tijd om de zaken om te draaien.”
Mertens ziet in de jaarresultaten van Engie het bewijs dat de overwinsttaks die de federale regering invoerde, ontoereikend is. “Zelfs na betaling van de overwinsttaks zien we dat Engie in 2022 nog altijd meer winst uit de Belgische kerncentrales haalt dan in 2021. Straffe kost, zeker als je weet dat 2021 al een fameus boerenjaar was met recordwinsten op nucleaire stroom.”
-
In 2021 leverden de Belgische kerncentrales Engie 959 miljoen euro op. De energiereus kon van dag één van de energiecrisis rekenen op enorme overwinsten.
-
In 2022 steeg de opbrengst van de Belgische kerncentrales – na betaling van de nucleaire taks en de overwinsttaks – verder tot 1,026 miljard euro.
De linkse partij haalt deze cijfers aan om zich opnieuw te verzetten tegen de accijnsverhoging die de Vivaldi-regering op 1 april wil doen ingaan: “De mooie woorden van de regering ten spijt, blijft Engie zich dankzij zijn overwinstmachine verrijken op de kap van de bevolking. In plaats van de accijnzen op de energiefactuur te verhogen, hebben we een ambitieuze overwinsttaks nodig die het geld gaat halen daar waar het met miljoenen blijft binnenstromen”, aldus Peter Mertens.
De PVDA-volksvertegenwoordiger benadrukt dat Engies overwinstmachine ook de komende periode zal blijven draaien: “De overwinsttaks van Vivaldi eindigt al in juni van dit jaar. Veel te vroeg, als je weet dat Engie zich al tot eind 2025 van de nodige overwinsten verzekerde door zijn stroom tot drie jaar op voorhand te verkopen. Het is nog altijd wachten op een logische uitleg waarom de regering die overwinsten ongemoeid laat.”
De PVDA dient in de Kamer een energiewet in om de overwinsttaks serieus op te trekken. “De geboekte overwinsten romen we af. Tegelijk leggen we de overwinstmachine stil door de prijzen te blokkeren. Het kan niet dat Engie aan torenhoge prijzen blijft verkopen terwijl de productiekosten niet gestegen zijn”, stelt Mertens. “Om de overwinsten structureel aan te pakken en de prijzen duurzaam te doen dalen, stellen we daarom voor om de elektriciteitsprijzen te blokkeren op basis van de productiekosten. Zo’n prijsblokkering zou de elektriciteitsprijzen op slag halveren.”