Een coronataks op de grootste fortuinen is nodig én realistisch
Woensdag 20 mei lag ons voorstel voor een uitzonderlijke #coronataks op multimiljonairs opnieuw ter stemming in parlement.
De rechtse partijen stemden tegen de vermogensbelasting. De liberalen. De N-VA, die zich steeds meer als partij van 'de 1%' opwerkt. Maar ook het Vlaams Belang (echt een rijkemanspartij) stemde tegen. En de CD&V stemde tegen, op de vooravond van Rerum Novarum, ondanks de oproep van Marc Leemans.
👌 Dank aan de Parti Socialiste om onze coronataks te ondersteunen, en zich niet achter modaliteiten weg te steken. "Het gaat in de eerste plaats om het principe van de vermogensbelasting, en dat steunen we", had Laaouej (PS) al gezegd, en hij voegde daad bij woord.
🤷🏻♂️ Jammer dat Ecolo en Groen niet voorbij hun koudwatervrees geraken en zich onthielden, tot er een 'ruimer' fiscaal debat komt. Dat is inderdaad nodig, om ook tot een structurele vermogensbelasting te komen (miljonairstaks). Maar ondertussen zijn er ook noodmaatregelen nodig.
🤦🏻♂️ Onbegrijpelijk dat de sp.a zo agressief en verwaand inhakte op onze coronataks, met een zeeslag-attitude om de coronataks te kelderen. En met een paraplu vol (foute) modaliteiten om zich achter te verstoppen. Ons voorstel is in 69 artikels op 36 bladzijden uitgewerkt door uitstekende juristen en fiscalisten, is goed onderbouwd en uitvoerbaar. Men moet daar niet flauw over doen, en men moet zich vooral niet achter die modaliteiten verstoppen als men tégen een vermogensbelasting wil pleiten.
😀 Als PVDA hebben we onze verschillen opzij gezet en het amendement van sp.a voor het herstel van een kleine effectentaks gesteund. Dat heeft de PS ook gedaan bij ons voorstel. Jammer dat sp.a die inspanning niet kan opbrengen. Maar wij blijven positief: volgende keer beter, want dit debat is langt niet ten einde!