Drie redenen om op 24 november mee te manifesteren tegen geweld tegen vrouwen
Op 24 november komen duizenden mensen op straat in Brussel tijdens de manifestatie tegen geweld tegen vrouwen, georganiseerd door het platform Mirabal*. Overal ter wereld, in elke sociale laag en bij elke bevolkingsgroep… geweld tegen vrouwen is een structureel probleem en komt overal voor.
Zo maakt in ons land één op de zeven vrouwen partnergeweld mee en krijgt acht op de tien vrouwen te maken met seksueel geweld. Wereldwijd zien we het geweld tegen vrouwen toenemen door een groeiende verrechtsing en toenemend oorlogsgeweld. Met de PVDA, haar vrouwenorganisatie Zelle en haar jongerenorganisaties RedFox en Comac, manifesteren we mee en eisen we van het beleid een echte doortastende aanpak van geweld tegen vrouwen. Want elk slachtoffer is er één te veel. Doe jij mee?
Eén: Stop De Wever en Bouchez
Al vijf maanden onderhandelen Bart De Wever (NV-A), Georges-Louis Bouchez (MR) en co over een nieuwe regering. Het kwam voorlopig nog niet tot een akkoord, maar de richting waarin deze partijen uit willen, is duidelijk. Of het nu gaat over het uitbreiden van de arbeidstijd in plaats van die te verminderen, het minder vergoeden van het nacht- en zondagwerk, of het voor vrouwen nog moeilijker maken om pensioenrechten op te bouwen…. de supernota’s staan bol van maatregelen die de financiële onafhankelijkheid van vrouwen ondermijnen en de ongelijkheid vergroten. Deze maatregelen duwen vrouwen in de precariteit, waardoor ze afhankelijk worden van anderen. Dat maakt hen kwetsbaarder, ook voor geweld, en wordt het moeilijker om zich los te maken van een gewelddadige partner, of om ongewenst gedrag op de werkvloer aan te kaarten.
Twee: Voor een concrete aanpak van geweld tegen vrouwen
Zondag manifesteren wij voor een concreet engagement van de (deel)regeringen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Het is belangrijk om de drempels naar de hulpverlening te verlagen door de hulplijnen 1712 en 0800/30.030 te versterken en de bereikbaarheid ervan uit te breiden, en meer te investeren in voldoende handen en middelen voor de opvang en hulpverlening van slachtoffers. Veel slachtoffers aarzelen om klacht in te dienen uit vrees om niet gehoord te worden. Daarom vragen we dat er in elke provincie een gespecialiseerde politie-eenheid komt, naar voorbeeld van de Brusselse EVA-cel (Emergency Victim Assistance). Daarnaast is het belangrijk om een einde te maken aan de straffeloosheid: bijna de helft van alle aangiftes wordt geseponeerd. Voor een snelle en grondige opvolging van alle klachten ijveren wij voor meer gespecialiseerd personeel bij Justitie. Om geweld tegen vrouwen effectief aan te pakken, is een goede preventie met aandacht voor vorming in het onderwijs een belangrijke schakel.
De uitdagingen in deze strijd zijn groot. Daarom eisen we dat de (deel)regeringen een duidelijk engagement aangaan en concrete plannen uitwerken, gebaseerd op de aanbevelingen van internationale verdragen zoals het Verdrag van Istanbul, om een einde te maken aan het geweld tegen vrouwen.
Drie: So, so, so, solidariteit met alle vrouwen wereldwijd
Wereldwijd zien we een toenemende verrechtsing die vrouwenrechten aanvalt en een zeer traditioneel vrouwbeeld uitdraagt. Denk maar aan ‘grab-them-by-the-pussy’-Trump die opnieuw president werd van de VS, door wiens beleid het recht op abortus werd afgebroken. De groei van rechts brengt ook meer haatspraak en meer geweld tegen vrouwen met zich mee. Daarnaast zijn er ook de vele oorlogen en conflicten in de wereld, zoals in Congo, Soedan en Palestina waar vrouwen en kinderen de eerste slachtoffers zijn. In dergelijke situaties wordt seksueel geweld vaak als wapen ingezet. Wij stappen mee uit solidariteit met alle vrouwen wereldwijd.
Meer informatie over nationale manifestatie tegen geweld tegen vrouwen op de Facebook-evenement.
*Mirabal is een platform dat bestaat uit tientallen feministische- en middenveldorganisaties. Het platform organiseert sinds 2017 de nationale manifestatie tegen geweld. Dat doen ze in het kader van de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen en meisjes die valt op 25 november. Met deze manifestatie vragen ze aandacht voor het probleem én eisen ze van het beleid meer maatregelen.
Meer informatie over nationale manifestatie tegen geweld tegen vrouwen op de Facebook-evenement.