“Doe de prijzen dalen en Engie betalen”: PVDA roept op tot Vrijdag Colèredag
14.000 mensen zakken dit weekend af naar Oostende voor ManiFiesta, het Feest van de Solidariteit. In zijn toespraak roept PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw de bevolking op in actie te komen op ‘Vrijdag Colèredag’. “De situatie is onhoudbaar”, zegt Hedebouw. “De prijzen moeten dalen en Engie moet betalen. De energiemultinational gaat met deze crisis 9 miljard overwinst maken.”
“Het is onaanvaardbaar dat honderdduizenden gezinnen niet meer weten hoe ze hun rekeningen kunnen betalen terwijl zo’n energiereus zijn zakken vult. We blijven druk zetten op de regering zodat ze Engie niet langer de hand boven het hoofd houdt. De bevolking verwacht echte maatregelen”, aldus Raoul Hedebouw. De PVDA lanceert daarom in het hele land Vrijdag Colèredag, een wekelijkse actiedag die afwisselend per provincie wordt georganiseerd. De eerste afspraak is op 30 september.
De linkse partij wijst erop dat, ondanks de vele verklaringen, er nog steeds geen maatregelen zijn genomen om de prijzen werkelijk te verlagen noch om de overwinsten aan te pakken. De beslissing die het kernkabinet gisteren maakte, gaat slechts over een korting van €400, terwijl de facturen tot €9.200 per jaar gestegen zijn. Er is geen enkele belasting op de overwinsten van Engie aangekondigd. “Wat we vandaag meemaken, is een regelrechte hold-up van de energiemultinationals op de portemonnee van ons allemaal. Een hold-up waar onze regering en de Europese Unie medeplichtig aan zijn. Magnette. De Croo. Van der Straeten. Van Peteghem. Rousseau. Bouchez. Ze praten vandaag allemaal over het blokkeren van de prijzen en het belasten van de woekerwinsten, maar het is alleen maar bla bla bla ... In onze zakken zitten, dat is binnen een paar seconden beslist, maar om het geld te halen bij Engie is er na negen maanden nog altijd niets. Straffer nog. Ze beweren na te denken over een taks op de overwinsten, maar kijken weg van de extra megawinsten die Engie haalt uit kernenergie. Ongelooflijk”, zegt Raoul Hedebouw.
De PVDA-voorzitter hekelt ook de geheime deal tussen de regering en Engie-Electrabel. “Ze hebben die deal gesloten tijdens de gesprekken over de verlenging van de levensduur van twee kernreactoren. Ze laten de overwinsten van Engie onaangeroerd. Bovendien draait de samenleving op voor het kernafval. Dat is al 20 jaar zo in België: Engie beslist en de regering voert uit. Een handvol aandeelhouders heeft meer macht dan al onze ministers van Energie samen.”
De PVDA stelt concrete oplossingen voor. De linkse partij wil onmiddellijk een plafond invoeren voor de gas- en elektriciteitsprijzen. Engie produceert in haar kerncentrales elektriciteit aan een productieprijs van 35 euro per megawattuur, terwijl de verkoopprijs 200, 300 euro of meer bedraagt. De PVDA wil dat de overheid buiten het kader van de markt treedt en een vaste verkoopprijs oplegt op basis van de productiekosten (+ een kleine marge). De gasprijs moet dan weer vastgelegd worden op maximaal 70 euro per MWh. “We kunnen dat financieren door de overwinsten te belasten. Daarmee verlagen we de facturen en brengen de prijzen terug naar het niveau van 2021”, zegt Raoul Hedebouw.
“Laten we komaf maken met het geloof dat de markt alles zal oplossen”, stelt de PVDA-voorzitter. “Alle traditionele partijen – ook sociaaldemocraten en groenen – hebben de liberalisering van de energiesector verdedigd. Ze zeiden dat dit ten gunste zou zijn van de consument. De realiteit is dat de markt alleen denkt aan geld en maximale winst. Daarom moeten we de energiesector uit de handen van de multinationals halen. We hebben een openbare sector nodig die energie produceert voor het welzijn van de burgers en van onze planeet.”
“De PVDA weegt op de debatten”, stelt Raoul Hedebouw vast. “We haalden de btw-verlaging voor elektriciteit binnen, zetten de belasting op de overwinsten op de agenda... We slagen erin de regeringspartijen onder druk te zetten. Dat zien we ook aan het toenemende succes van de PVDA, op het terrein en in de peilingen in het hele land. We doen verder, door de acties van de vakbonden te steunen – te beginnen met die op 21 september –, en door zelf actie te voeren en de bevolking in beweging te brengen, zoals nu met de lancering van Vrijdag Colèredag.”
Raoul Hedebouw sloot af met een oproep aan de jeugd en de werkende klasse: “Of het nu gaat om de energiecrisis, de ecologische crisis, de financiële crisis, de sociale crisis, de wereldwijde militaire en geopolitieke crisis ... al deze crisissen hebben één ding gemeen: het streven naar winst, tegen elke prijs, de opstapeling van rijkdom door de rijkste mensen op aarde. Wij kunnen een einde maken aan dit systeem van kapitalistische uitbuiting. En dat is wat we gaan doen.”