De zorghelden van Gaza laten hun gemeenschap niet in de steek
De verhalen van de zorgverleners in Gaza zijn zowel bloedstollend als hartverwarmend. De mensen laten zich niet doen en ze verdienen onze solidariteit. Zeker nu we met afschuw vernemen dat een van de Al Awda-ziekenhuizen afgelopen nacht gebombardeerd werd.
Je hebt misschien dat filmpje gezien van de Amerikaanse medewerkster van Artsen Zonder Grenzen die na 26 dagen Gaza kon verlaten. Haar verhaal over de omstandigheden ter plaatse is werkelijk huiveringwekkend.
Maar tezelfdertijd bracht ze ook een verhaal van hoop door haar beschrijving van haar Palestijnse collega’s die ze moest achterlaten. Het zijn echte helden die hun gemeenschappen niet in de steek wilden laten.
We vroegen enkele medewerkers van AWDA, de lokale organisatie in Gaza die de Belgische ngo Viva Salud steunt, naar hun ervaringen. Hun verhaal is zowel bloedstollend als hartverwarmend. Gaza laat zich niet zomaar doen en verdient onze blijvende solidariteit.
[De dag nadat we deze getuigenissen binnenkregen, werd het ziekenhuis getroffen door Israëlische bombardementen, zoals dokter Ahmad Muhanne uitlegt in deze video (met Engelse ondertitels).]
Dr. Ahmad Muhanna
Ahmad is directeur van het Al Awda ziekenhuis in Jabalia (Noord-Gaza).
“We zijn dicht bij de volledige sluiting van het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia. We proberen onze gezondheidszorg uit te breiden door gebruik te maken van zaklampen en LED-verlichting. Chirurgen werken met zaklampen op hun hoofd. Er wordt geopereerd onder plaatselijke verdoving of ruggenprik, er zijn geen operaties onder volledige narcose. We hebben brandstof nodig, we vragen internationale organisaties om tussenbeide te komen en ons te helpen!”
Huda Diab
Huda is 30 jaar, inwoner van het vluchtelingenkamp Jabalia, Noord-Gaza. Ze is jeugdleider en maakt deel uit van het team preventie en gezondheidsbevordering van AWDA.
"Op 12 oktober, na dagen van zware bombardementen, werden we midden in de nacht met een eenvoudig sms-bericht van Israël, gedwongen te vluchten naar het midden van de Gazastrook. Vandaag heb ik een thuis gevonden in het Al Awda ziekenhuis in Nuseirat (Midden-Gaza) voor mij en mijn kinderen.
De situatie is hier niet veel beter dan in het noorden. De aanvallen houden maar niet op en de leefomstandigheden zijn erg slecht. Dit is geen leven, dit is overleven. Twee dagen geleden kregen we het bericht dat mijn schoonzus is vermoord, samen met haar kinderen, man en uitgebreide familie. Ze werden vermoord met slechts één bom.
De Israëlische bezettingstroepen richtten zich op de woonwijk waar ze wonen in het Al Shatee vluchtelingenkamp. Ze hebben het hele gebied platgebombardeerd terwijl ze sliepen. Er zijn hier geen veilige plekken. GEEN!"
Dr. Raafat Al Majdalawi
Raafat Al Majdalawi, algemeen directeur van het Al Awda ziekenhuis in Al Nuseirat, Midden-Gaza.
“Het gezondheidssysteem in Gaza was voor de oorlog al volledig versleten. Er was een vootdurend tekort aan geneesmiddelen, brandstof en andere noodzakelijke materialen vanwege de 16 jaar durende Israëlische blokkade en belegering. Nu ligt het gezondheidssysteem bijna volledig plat en zijn we op weg naar een volledige sluiting. Dit wordt een ramp. Vrouwen bevallen nog steeds, kankerpatiënten moeten nog steeds behandeld worden, gewonden moeten nog steeds geopereerd worden. Er sterven mensen om de eenvoudige reden dat er geen voorraden zijn.
Het is extreem moeilijk om een liter brandstof te vinden. Het Al Awda-ziekenhuis in het noorden zal over een paar dagen moeten sluiten, terwijl ze gisteren nog 90 zwaargewonde patiënten ontvingen, allemaal van één bombardement. De dag ervoor waren het er in totaal 110. Het Al Awda-ziekenhuis in Al Nuseirat is het enige ziekenhuis dat kraamzorg biedt. Door de gedwongen migratie hebben we nu 45 geboortes per dag, in plaats van vier in ‘normale tijden’. Maar wij blijven doen wat we kunnen om de bevolking bij te staan.”
Steun medische centra en ziekenhuizen in Gaza
In de twee ziekenhuizen en zes klinieken van Awda doen de teams er alles aan om de slachtoffers van de bombardementen te behandelen. Maar omdat er zoveel gewonden binnenkomen is de apparatuur ontoereikend.
Jij kan helpen. Stort een gift op rekening BE17 5230 8138 7321 van Viva Salud met de mededeling "Gaza".
Dossier Palestina: voor een staakt-het-vuren en het einde van de bezetting
Het geweld barstte opnieuw los in Gaza en Palestina. De beelden zijn verschrikkelijk.
In dit dossier ontdek je wat jij kunt doen om het Palestijnse volk te helpen en te steunen. En verder ook artikels, evenementen en analyses om de geschiedenis van de bezetting van Palestina door Israël te begrijpen.