De strijd tegen geweld tegen vrouwen moet een versnelling hoger
Vandaag nemen PVDA, Marianne en Comac, de vrouwen- en studentenbeweging van de PVDA, deel aan de nationale manifestatie 'Stop geweld tegen vrouwen', georganiseerd door het platform Mirabal. Meer dan een jaar moesten we wachten op het Nationaal Actieplan gendergerelateerd geweld. Ondertussen nam het geweld tijdens de pandemie verder toe. Het is tijd om de strijd tegen geweld tegen vrouwen een versnelling hoger te schakelen. Wij stappen daarom mee op om een daadkrachtige aanpak te eisen van de Vivaldi-regering.
'Slachtoffer wij geloven jou, verkrachter wij zien jou. Met deze slogan protesteerden de voorbije weken duizenden jongeren in de straten van Brussel en Gent uit woede tegenover het frequente seksuele geweld waarmee we te maken krijgen.' zegt Maartje De Vries (voorzitster van Marianne, vrouwenbeweging van de PVDA). “De politiek reageerde vooral met losse maatregelen en sussende woorden. Dat is onvoldoende, wij willen meer ambitie”
“De Vivaldi-regering beloofde om van geweld tegen vrouwen een prioriteit te maken. Dat is broodnodig want gendergerelateerd geweld in welke vorm dan ook zit diep genesteld in onze samenleving. Maar de regering gaat te traag vooruit.” vindt De Vries. “Gisteren kondigde bevoegd Staatssecretaris Sarah Schlitz het Nationaal Actieplan gendergerelateerd geweld aan. Het is een uitgebreid plan en dat is goed. Maar we moeten waakzaam blijven. Het duurde meer dan een jaar om het plan rond te krijgen. Het mag niet nog eens zolang duren voor het in de praktijk wordt omgezet. We hebben een echte ambitieuze aanpak nodig die inzet op alle terreinen en in alle hoeken van de samenleving, niet enkel op papier maar ook in de praktijk.”
Maartje De Vries en Apolline Dupuis van Comac pleiten daarbij voor een versnelde opening van de Zorgcentra na Seksueel geweld. “Vandaag telt ons land vijf Zorgcentra. De overige vijf zullen er komen tegen 2024. Dit moet sneller. Bovendien zijn tien centra te weinig zowel qua capaciteit als qua bereikbaarheid. Daar waar nodig moeten er centra bijkomen, zoals in de Brusselse studentenbuurt.” stelt Dupuis.
“We hebben nood aan voldoende magistraten die gespecialiseerd zijn in seksueel geweld om deze zaken snel en adequaat op te volgen.” gaat De Vries verder. “Tevens vinden we dat steden en gemeenten voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld in een situatie waarbij er meerdere klachten zijn die betrekking hebben op eenzelfde zaak dan zou het gemeentebestuur de zaak tijdelijk kunnen sluiten totdat er duidelijkheid is over de feiten. Dat is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.
“De afgelopen weken bleek nogmaals hoe diep het gendergerelateerd geweld in onze samenleving zit. We hebben een ambitieuze aanpak nodig. Vrouwen hebben het recht om zich veilig te voelen in de publieke ruimte, op café, op het werk en binnen de muren van het eigen gezin. De Vivaldi-regering moet hier snel werk van maken.” eindigen Maartje De Vries en Apolline Dupuis.