De PVDA stapt mee in het bestuur in Molenbeek
Op 13 oktober 2024 gaven de inwoners van Molenbeek een duidelijk signaal, met een score van 22% voor de PVDA (+8,5% ten opzichte van 2018) en 23% voor PS-Vooruit. De drie partijen gingen meteen samen rond de tafel zitten om vorm te geven aan de progressieve meerderheid waar de kiezers om vroegen. Om te zorgen voor een stabiele meerderheid sloot Molenbeek Anders, dat 9% van de stemmen haalde, zich bij deze linkse as aan. Samen streven deze politieke krachten een ambitieus en progressief programma na om tegemoet te komen aan de behoeften van de bevolking.
Samen met onze partners van de meerderheid willen we een sociaal en verenigend project opbouwen voor alle inwoners van Molenbeek.
PVDA-fractieleider in de gemeenteraad van Molenbeek
Een programma dat een antwoord biedt op de behoeften van de inwoners van Molenbeek
De nieuwe meerderheid verbindt er zich toe om de bewoners centraal te stellen in haar beleid. Enkele belangrijke thema's:
- De woonprijzen doen dalen
Bij elk groot vastgoedproject zal een derde verplicht bestaan uit sociale en betaalbare woningen. De bouw en renovatie van sociale woningen zal worden voortgezet. Tegelijkertijd worden er maatregelen genomen om het recht op de huisvestingspremie te vergemakkelijken en de huurprijs van privéwoningen te verlagen.
- De portemonnee van de gezinnen beschermen
De nieuwe meerderheid start in een moeilijke financiële situatie – een erfenis van de vorige zes jaar waarin de liberale MR de financiën beheerde. De prioriteit is om de gezinnen te beschermen tegen de economische gevolgen van dat wanbeheer in het verleden, en daarom willen we de grote bedrijven in de gemeente meer doen bijdragen.
- Een schonere, aangenamere gemeente:
Om de netheid in onze buurten te verbeteren, worden mobiele containers geplaatst voor grof vuil en zullen er meer vuilnisbakken in de straten worden geplaatst. Er zullen herstelgerichte sancties worden opgelegd aan mensen die overlast veroorzaken. Zij zullen de keuze hebben tussen een geldboete of opruimen samen met de netheidsdienst. De meerderheid zet de ontwikkeling van parken en groene zones in de openbare ruimte voort.
- Meer ondersteuning voor jongeren
Molenbeek is een bijzonder jonge gemeente. De gemeente moet zorgen voor een aanbod aan ruimtes en activiteiten waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en openbloeien. De nieuwe meerderheid zal zich inzetten om de begeleiding voor leerlingen op school te verbeteren, het lerarentekort aan te pakken door meer leerkrachten aan te werven uit eigen middelen, en jongeren te helpen hun eerste werkervaring op te doen.
- De zoektocht naar een job vergemakkelijken
Productieve activiteiten die banen voor kortgeschoolden creëren, worden gehandhaafd. De stages, studentenjobs en opleidingen die worden aangeboden door Molenbeekse bedrijven en de gemeentelijke administratie zullen worden gecentraliseerd. De verschillende werkgelegenheidsdiensten zullen worden gegroepeerd in één huis van het werk, zodat mensen die hulp of informatie zoeken, vlotter worden geholpen.
- Veiligere buurten
Iedereen moet zich veilig voelen in Molenbeek. Om daarin te slagen, wil de meerderheid de buurtpolitie efficiënter inzetten, vooral door agenten vaker te voet of per fiets te laten patrouilleren.
- Strijden tegen discriminatie
Er wordt een antidiscriminatieloket opgericht om voor iedereen gelijke kansen en rechten te garanderen.
De PVDA krijgt 4 schepenambten
De meerderheid in Molenbeek bestaat uit de 12 verkozenen van PS-Vooruit, 11 van de PVDA en 4 voor Molenbeek Anders. De PVDA krijgt vier schepenposten met de volgende bevoegdheden: Huisvesting, Gemeentelijke Eigendommen, Stedenbouw, Administratieve Vereenvoudiging, IT, Netheid, Energie en Leefmilieu, Gelijke Kansen en Vrouwenrechten, Burgerparticipatie, Jeugd en Sociale Cohesie.
De PVDA is vastbesloten zich de komende zes jaar te bewijzen en de vele uitdagingen waar de gemeente voor staat aan te gaan.
Wie zijn de schepenen van de PVDA?
Dirk De Block
Bevoegdheden: Wonen en Gemeentelijke Eigendommen (waaronder het voorzitterschap van Molenbeekse Woningen en het voorzitterschap van het sociale vastgoedkantoor MAIS).
Dirk is 50 jaar en woont al meer dan 26 jaar met zijn vrouw en zoon in Molenbeek. Hij was coördinator van een jeugdcentrum en is al zo lang hij er woont actief in de gemeente. Hij werd in 2012 verkozen tot gemeenteraadslid en heeft inmiddels 12 jaar ervaring in de Molenbeekse politiek. Dirk strijdt al jaren voor de rechten van huurders en kleine huiseigenaars. Zo hielp hij groepen sociale huurders om hun energiefactuur omlaag te brengen. Daarnaast heeft hij zich ingezet om alle Molenbeekse huiseigenaren op de hoogte te brengen van de huisvestingspremie. Dirk was regionaal voorzitter van de PVDA tot 2022, toen hij nationale vormingsverantwoordelijke van de PVDA werd. Hij is een fervent klimmer en houdt van bergwandelingen.
Josiane Dostie
Bevoegdheden: Stedenbouw, Administratieve Vereenvoudiging, IT en Gelijke kansen en Vrouwenrechten
Josiane is in 1991 geboren in Québec (Canada) en kwam in 2013 naar Brussel. Niets kan haar bozer maken dan ongelijkheid en discriminatie. Haar wil om de oorzaken van sociale onrechtvaardigheid en de opwarming van de aarde aan te pakken, leidde haar naar de PVDA. Josiane werkte enkele jaren als uitgeefster, waarna ze politiek secretaris voor de PVDA werd in het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel. In 2024 werd ze verkozen in het Brussels Parlement. In haar vrije tijd verkent ze met vrienden graag nieuwe restaurants, kijkt ze series en wandelt of fietst ze in de natuur.
Mohammed El Bouzidi
Bevoegdheden: Netheid, Energie en Leefmilieu
Mohammed komt oorspronkelijk uit Marokko, is 58 jaar en woont al meer dan 25 jaar in Molenbeek. Hij is getrouwd en is de trotse vader van 3 volwassen kinderen. Als voormalig vakbondsafgevaardigde in de chemie kent hij als geen ander de realiteit van de werkende mensen. Sinds 2018 laat Mohammed hun stem horen in de Molenbeekse gemeenteraad, waar hij meermaals zijn steun heeft betuigd aan de veegploeg van de gemeente. In 2024 werd hij verkozen in het Brussels Parlement. Hij is fan van basketbal, handbal en taekwondo en brengt ook graag tijd door met zijn gezin.
Oumar Diallo
Bevoegdheden: Sociale Cohesie, Jeugd en Burgerparticipatie
Oumar Diallo is 34 en kersvers vader. Hij is geboren in Guinee en bracht een groot deel van zijn leven door in Griekenland voordat hij in 2014 naar België kwam. Hij is momenteel verantwoordelijke van een sociale antenne van het Brusselse OCMW. Daarnaast is hij actief in het Molenbeekse en Brusselse verenigingsleven en in de dekoloniseringsbeweging, waar hij zich al meer dan 9 jaar als vrijwilliger voor inzet. In zijn vrije tijd brengt hij graag tijd door met zijn familie en vrienden, gaat hij naar voetbalwedstrijden kijken, wandelt hij en ontdekt hij andere culturen.