De onheilspredikanten van de vergrijzing zijn terug, met misleidende cijfers
Naar goede gewoonte brengt de Vergrijzingscommissie begin juli haar jaarrapport uit. Een hoogmis voor alle vergrijzingspredikanten. De miljarden vliegen ons ook nu weer om de oren. Maar eerlijk zijn die cijfers niet.
“Als de overheid vandaag de factuur zou moeten betalen, gaat het om 25 miljard extra”, schrijft De Tijd. Dat een beurskrant vergelijkingen over 30 jaar tijd in absolute cijfers weergeeft, toont hoe oneerlijk het debat verloopt. Zo’n vergelijkingen geven een totaal vertekend beeld, omdat de inflatie en de verdere groei van de welvaart volledig worden weggetoverd. Een eerstejaarsstudent economie zou voor minder gebuisd zijn.
Ja, de kosten voor onze sociale zekerheid stijgen. In 2021 herverdeelden we 27,7 procent van ons bbp - dat is de welvaart die we allemaal samen produceren, jaar na jaar - via de sociale zekerheid. In 2050 zou dat 30,1 procent worden. Dat is 2,4 procent erbij. Over 30 jaar tijd. Minder dan 0,1 procent per jaar erbij. Of minder dan 500 miljoen euro. Dat is al een héél ander cijfer, hé. 500 miljoen euro is een fractie van het cadeau dat de vorige regering aan de grote aandeelhouders heeft gegeven, onder de vorm van haar ‘taxshift’ : een verlaging van de sociale bijdragen voor onze sociale zekerheid van meer dan 3 miljard euro, elk jaar opnieuw.
We hebben de laagste pensioenen van West-Europa en zelfs die zouden onbetaalbaar zijn? Maak dat een ander wijs! In 2050 zouden we 13,9 procent van ons bbp aan de pensioenen geven. Landen als Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk geven dat vandaag al. De pensioenen blijven perfect betaalbaar als we de welvaart wat eerlijker verdelen.