De 4 dagenweek werkt (en het bewijs is er)
Onlangs verscheen in het Verenigd Koninkrijk een studie over de effecten van de vierdaagse werkweek (met arbeidsduurvermindering en loonbehoud). Besluit? Minder burn-outs, ziekte, ontslag ... terwijl de productiviteit stijgt. Werknemers en bedrijven zijn overtuigd. Waar wachten we nog op?
Het grootste experiment met de 4 dagenweek in het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel uitgevoerd met 3.000 werknemers in 60 bedrijven door de 4 Day Week Global Association, in samenwerking met de universiteiten van Cambridge en Boston College.
De eerste resultaten zijn binnen en glashelder: 71% minder burn-outfactoren, 65% minder ziekteverzuimdagen en 57% minder risico op ontslag.
"Het evenwicht tussen werk en privéleven verbeterde tijdens de proefperiode. Werknemers vonden het ook gemakkelijker om hun werk te combineren met familiale en sociale verplichtingen - voor 54% onder hen was de combinatie van werk met huishoudelijke taken makkelijker. Bovendien waren ze ook meer tevreden over hun huishoudbudget en hun tijdbeheer", aldus de auteurs van de studie.
Werknemers en bedrijven zijn overtuigd
De meeste sectoren zijn vertegenwoordigd: onderwijs, industrie, gezondheidszorg enz.
90% van de werknemers verklaarde dat ze graag de vierdaagse werkweek willen voortzetten, omdat zij de gezondheidsvoordelen ervan inzien. Maar niet enkel de werknemers zijn overtuigd. 92% van de bedrijven wil er verder mee gaan. Die hebben er dan ook alle belang bij: de productiviteit is gelijk gebleven, en hun omzet steeg zelfs met 1,4%.
"Dit experiment staat haaks op het conservatieve beleid van Vivaldi, dat een vierdaagse werkweek voorstelt zonder arbeidsduurvermindering en met een zee aan mogelijkheden om overuren te doen," merkt Benjamin Pestieau, hoofd vakbondsrelaties bij de PVDA, op. Resultaat? “Een Belgische arbeidsmarkt in slechte gezondheid vanwege burn-outs , beroepsziekten enz."
België telt 500.000 langdurig zieken. Werknemers houden het niet vol tot de wettelijke pensioenleeftijd. De 4 dagenweek met arbeidsduurvermindering is een oplossing. Vandaag is het wetenschappelijk bewijs geleverd. Het is dus een politieke keuze.